fbpx

Onze SEO strategie voor meer leads

20/07/2023

In dit artikel leggen we je uit hoe wij aan de slag gaan om meer leads te genereren als wij een website maken voor je bedrijf. Het is een stukje technisch en er komen een aantal vaktermen in voor, maar we willen je graag een beeld geven van het werk dat achter de schermen dient te gebeuren om een website voor je bedrijf op te zetten die leads genereert.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw website goed vindbaar is in zoekmachines zoals Google. Hierdoor trek je meer bezoekers aan en ontvang je meer leads die je hopelijk kan omzetten in meer klanten.

Dit kun je doen door middel van SEM, dit staat voor Search Engine Marketing, wat verwijst naar marketingactiviteiten die plaatsvinden via zoekmachines zoals Google. SEM omvat twee verschillende benaderingen:

 1. Search Engine Advertising (SEA), ook wel bekend als pay-per-click adverteren. Met SEA koop je advertentieruimte in de zoekmachineresultaten (ook wel “SERP” genoemd) door middel Google AdWords campagnes. Deze advertenties worden bovenaan of naast de organische zoekresultaten weergegeven en je betaalt alleen wanneer iemand op je advertentie klikt.
 2. SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization) richt zich op het optimaliseren van je website en content om hogere posities te behalen in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Het doel van SEO is om je website meer zichtbaar te maken voor relevante zoekopdrachten, zonder dat je per klik hoeft te betalen. M.a.w. gaan we met SEO de kosten voor SEA drukken, wat resulteert in een kostenverlaging van je online marketing.

Er zijn verschillende SEO strategieën en SEO stappenplannen die je kunt volgen om jouw website te optimaliseren. In dit artikel gaan we dieper in op technische SEO, on-page SEO, off-page SEO en adverteren in Google & Facebook.

Met technische SEO zorg je voor een solide basis voor zoekmachineoptimalisatie. On-page SEO heeft betrekking op het optimaliseren van de content op jouw website. Off-page SEO richt zich op het verhogen van de autoriteit van jouw website door middel van linkbuilding. En met adverteren in Google & Facebook kun je jouw doelgroep bereiken en het bereik en engagement van jouw website vergroten.

Het is belangrijk om te weten dat deze strategieën en stappenplannen elkaar aanvullen.

In de volgende secties gaan we dieper in op de verschillende strategieën en stappenplannen.

Technische SEO: Een solide basis voor zoekmachineoptimalisatie

Bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) draait alles om het verkrijgen van een hogere ranking in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Een solide basis voor SEO begint met technische SEO, waarbij de technische aspecten van je website geoptimaliseerd worden. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines je website gemakkelijker kunnen crawlen en indexeren, waardoor je website beter vindbaar wordt in de zoekresultaten.

Technische aspecten van je website die geoptimaliseerd moeten worden, zijn onder andere:

 • Site structuur: Een logische en gestructureerde website navigatie zorgt ervoor dat zoekmachines de inhoud van je website beter kunnen begrijpen.
 • Page speed: Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die snel laden. Het optimaliseren van de snelheid van je website kan hierbij helpen.
 • Mobile responsiveness: Het is belangrijk dat je website goed functioneert op mobiele apparaten. Dit draagt niet alleen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar ook aan je ranking in de zoekresultaten.
 • Canonicalization: Het instellen van canonieke URL’s zorgt ervoor dat zoekmachines weten welke pagina de ‘echte’ pagina is, en voorkomt dubbele content op je website.
 • Structured data: Door structured data aan je website toe te voegen, geef je zoekmachines meer context over de inhoud van je website. Dit kan helpen bij het tonen van rich snippets in de zoekresultaten.
 • E.A.T en E.E.A.T: E.A.T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness, terwijl E.E.A.T staat voor Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness, plus de Expertise van de contentbeoordelaar. Deze aspecten worden steeds belangrijker voor SEO, vooral na Google’s Core Updates. Zorg ervoor dat je website betrouwbare en hoogwaardige content biedt van deskundige bronnen om je geloofwaardigheid te vergroten.
 • Crawling errors: Monitor regelmatig de crawling fouten in Google Search Console om problemen te identificeren die zoekmachines kunnen belemmeren om je website correct te crawlen.
 • HTTPS: Het gebruik van HTTPS, een versleuteld beveiligingsprotocol, is essentieel voor SEO. Google geeft voorrang aan websites met een veilige verbinding en dit kan van invloed zijn op je ranking in de zoekresultaten.
 • Broken Links: Gebroken links kunnen een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en zoekmachines kunnen ze als een teken van slechte kwaliteit beschouwen.
 • htaccess: Het htaccess-bestand biedt mogelijkheden om de serverinstellingen te beheren en omleidingen in te stellen. Een correct geconfigureerd htaccess-bestand kan de prestaties en veiligheid van je website verbeteren.
 • Server: Een betrouwbare en goed presterende server is van cruciaal belang voor je website. Kies voor een hostingprovider met goede snelheid, uptime en beveiligingsmaatregelen om de ranking van je site niet negatief te beïnvloeden.

Een andere belangrijke technische factor is het gebruik van zoekmachinevriendelijke URL’s. Dit zijn URL’s die logisch en leesbaar zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers. Een voorbeeld van een zoekmachinevriendelijke URL is https://www.example.com/technische-seo-optimalisatie/ in plaats van https://www.example.com/?p=123.

Door de technische aspecten van je website te optimaliseren, leg je een solide basis voor zoekmachine optimalisatie. Hierdoor wordt het voor zoekmachines gemakkelijker om je website te begrijpen en te indexeren, wat uiteindelijk zal leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten.

Technische SEO

On-page SEO: Optimaliseer de content van je website

In het vorige hoofdstuk hebben we de technische aspecten van zoekmachine optimalisatie besproken. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op on-page SEO, waarbij we ons richten op het optimaliseren van de inhoud van je website. Dit omvat alles wat een bezoeker op je website ziet, zoals teksten, afbeeldingen en video’s.

Een belangrijk onderdeel van on-page SEO is het optimaliseren van je content voor zoekwoorden. Het is belangrijk dat je de juiste zoekwoorden gebruikt in je teksten, zodat zoekmachines begrijpen waar je website over gaat en deze hoger ranken in de zoekresultaten. Plaats de zoekwoorden op strategische plaatsen, zoals in de titel, de eerste alinea en de meta-beschrijving.

On-page SEO omvat alle optimalisatiemaatregelen die je direct op je website kunt uitvoeren om je zichtbaarheid en ranking in zoekmachines te verbeteren. Hier is een overzicht van de belangrijkste aspecten van on-page SEO:

 1. Keyword Research: Onderzoek naar relevante zoekwoorden die je doelgroep gebruikt om naar informatie te zoeken. Gebruik tools om zoekvolumes en concurrentie te analyseren en selecteer zoekwoorden die passen bij je content en doelstellingen. Als je van plan bent om aan content marketing (blog marketing) dan kan je best onderzoek doen een om een topical authority map te maken voor je website.
 2. URL-structuur: Zorg voor korte, leesbare en zoekmachinevriendelijke URL’s voor je pagina’s. Plaats het belangrijkste zoekwoord indien mogelijk in de URL.
 3. Title Tags: Schrijf unieke en relevante title tags voor elke pagina. Plaats het belangrijkste zoekwoord aan het begin van de title tag en beperk de lengte tot ongeveer 50-60 tekens.
 4. Meta Descriptions: Schrijf aantrekkelijke en informatieve meta descriptions die je content samenvatten. Hoewel meta descriptions geen directe invloed hebben op de ranking, kunnen ze wel de klikfrequentie van zoekresultaten beïnvloeden.
 5. Heading Tags (H1, H2, H3, etc.): Gebruik heading tags om de hiërarchie en structuur van je content aan te geven. Plaats belangrijke zoekwoorden in relevante heading tags.
 6. Content Kwaliteit: Zorg voor waardevolle, relevante en unieke content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Gebruik ook afbeeldingen, video’s en andere media om je content te verrijken.
 7. Interne Links: Creëer een goede interne linkstructuur om gerelateerde pagina’s aan elkaar te koppelen. Dit helpt zoekmachines om de verbanden tussen je content te begrijpen.
 8. Gebruikerservaring: Zorg voor een snelle laadtijd, een mobielvriendelijk ontwerp en een intuïtieve navigatie om een positieve gebruikerservaring te bevorderen.
 9. Afbeelding Optimalisatie: Geef afbeeldingen relevante bestandsnamen en gebruik alt-tags om zoekmachines te vertellen waar de afbeelding over gaat.
 10. Social Media Integratie: Maak het delen van je content op sociale media gemakkelijk door social media deelknoppen toe te voegen aan je pagina’s.

zoekwoorden

Off-page SEO: Verhoog de autoriteit van je website

Off-page SEO verwijst naar de activiteiten die buiten je website plaatsvinden om de autoriteit en relevantie te vergroten. Dit omvat het bouwen van backlinks vanaf andere websites, delen van je content op sociale media en het verkrijgen van vermeldingen op relevante platforms.

Off-page SEO is een belangrijk onderdeel van elke SEO-strategie en kan helpen om je zoekmachine rankings te verbeteren.

Een manier om je off-page SEO te verbeteren, is door het bouwen van kwalitatieve backlinks. Backlinks zijn links die van andere websites naar jouw website verwijzen. Google ziet backlinks als een teken van relevantie en autoriteit. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je website zal ranken. Bij linkbuilding is belangrijk om te focussen op het verkrijgen van backlinks van websites van hoge kwaliteit en relevantie. Kwaliteit boven kwantiteit is hierbij essentieel.

Je kan ook gastbloggen op andere websites in jouw niche, hierdoor kun je niet alleen waardevolle informatie bieden aan hun lezers, maar ook een link naar jouw website plaatsen die hun bezoekers kunnen volgen.

Een andere manier om je off-page SEO te verbeteren, is door het delen van content op sociale media. Het delen van je content op social media-kanalen zoals Facebook, LinkedIn en Twitter kan de zichtbaarheid van je website vergroten en zo verkeer naar je website genereren. Dit kan vervolgens leiden tot meer backlinks, comments, likes en shares en een hogere zoekmachine ranking.

Naast backlinks en sociale media kunnen vermeldingen (citations) op relevante platforms ook helpen om de autoriteit van je website te vergroten. Dit kunnen bijvoorbeeld vermeldingen zijn op bedrijfspagina’s of online directories. Deze vermeldingen kunnen niet alleen verkeer naar je website genereren, maar kunnen ook door Google worden gezien als een teken van relevantie en autoriteit.

off-page SEO

Linkbuilding is een doorlopend proces en het vereist geduld en toewijding om waardevolle links naar jouw website te verkrijgen. Maar wanneer je een solide linkbuilding-strategie implementeert, zal het zeker zijn vruchten afwerpen in termen van verhoogde autoriteit en hogere rankings in zoekmachines.

Adverteren via Google Ads: Bereik jouw doelgroep

SEO vraagt tijd, dat is meteen het grote voordeel van Google Ads (SEA, Search Engine Advertising), hiermee kan je meteen leads beginnen genereren als je website online staat. Het nadeel van advertenties is dat je wel een redelijk budget moet hebben. Wij raden aan om minstens een bedrag tussen 500 en 1000 euro per maand te voorzien.

Al moet je dit budget ook in zijn context bekijken. Stel je betaalt 1000 euro per maand, wat veel geld is, maar je haalt hier 20 leads waarvan je er 6 omzet in effectieve klanten. Is de winstmarge op deze 6 klanten significant groter dan de 1000 euro investering? Dan heb je, ondanks de grote investering, wel een snelle en grote winst geboekt hierop. Je hebt m.a.w. een goede ROI (Return On Investment) gemaakt. Die 1000 euro blijkt achteraf dus zeker de moeite waard om te investeren.

Een ander voordeel adverteren in Google is dat je dit op maandelijkse basis kunt doen. Je kan een campagne een maand (of langer) laten lopen, wanneer je agenda vol zit met projecten kan je de campagne pauzeren om ze op een later tijdstip weer op te starten.

Om succesvol te adverteren in Google Ads is het belangrijk om een goede strategie te hebben. Begin met het bepalen van je doelen en doelgroepen. Vervolgens bepaal je de zoekwoorden die relevant zijn voor jouw producten of diensten en maak je advertenties die hierop inspelen. Zorg ervoor dat de advertenties aansprekend zijn en laat ze aansluiten bij de landingspagina waar de gebruiker op terecht komt.

Daarnaast is het belangrijk om te monitoren hoe jouw advertenties presteren en deze indien nodig bij te sturen. Door te testen met verschillende advertenties, zoekwoorden en doelgroepen kun je zien welke strategie het beste werkt voor jouw bedrijf.

Google Ads

Adverteren op Facebook: Vergroot je bereik en engagement

Naast adverteren op zoekmachines bieden ook sociale media platforms zoals Facebook en Instagram de mogelijkheid om advertenties te plaatsen. Facebook is één van de grootste en meest populaire social media platforms. Door te adverteren op Facebook kun je een groot en heel gericht publiek bereiken.

Social advertising

Om te adverteren op Facebook dien je een bedrijfsprofiel te hebben. Hiermee kun je een advertentieaccount aanmaken waar je advertentiecampagnes kunt opzetten. Vervolgens kun je targeten op basis van demografische gegevens, interesses, gedrag en locatie om je advertentie te tonen aan het juiste publiek. Daarnaast kun je ook retargeting toepassen om mensen te bereiken die eerder interactie hebben gehad met jouw bedrijf op Facebook, bijvoorbeeld door het bezoeken van je website of het bekijken van een video.

Marketing funnels

Je kan ook een marketing funnel opzetten. Een marketing funnel voor social media is een strategisch proces waarbij potentiële klanten worden geleid door verschillende fasen van bewustwording, betrokkenheid en uiteindelijk conversie met behulp van sociale media.

Het begint met het creëren van awareness (bewustwording) door boeiende content te delen op sociale mediaplatforms, waardoor mensen je merk en aanbod leren kennen. Vervolgens wordt interesse gewekt en worden ze aangemoedigd om meer betrokken te raken bij je content. Naarmate ze meer betrokken raken, worden ze geleid naar de volgende fase, consideration (overweging), waar ze diepgaandere informatie over je producten of diensten ontvangen en mogelijk interesse tonen in een aankoop.

Uiteindelijk worden ze doorgeleid naar de laatste fase, conversion (conversie), waar ze worden aangemoedigd om actie te ondernemen, zoals een aankoop doen, een formulier invullen of contact opnemen met je bedrijf.

Marketing automation, emailmarketing & Whatsapp Marketing

Bij een marketing funnel wordt ook wel marketing automation toegepast. Een voorbeeld hiervan is e-mailmarketing of Whatsapp marketing. Een potentiële klant laat op Facebook bijvoorbeeld zijn telefoon en/of mailadres achter bij het zien van uw advertentie. Vervolgens wordt er op automatische piloot een reeks acties gestart, dit kan zijn dat er automatisch enkele vooraf ingestelde mails worden verstuurd, of dat er een Whatsapp conversatie wordt gestart, die wordt aangestuurd door een AI bot.

In het geval van een Whatsapp conversatie zal de bot de vragen van de klant beantwoorden en hem/of haar leiden naar de gewenste actie, dat is dan bijvoorbeeld overgaan tot een aankoop of het boeken van een afspraak in uw agenda. Dit gaat dus allemaal automatisch zonder uw tussenkomst.

WhatsApp marketing of emailmarketing hoeft natuurlijk niet beperkt te zijn tot social media, je kan dit ook perfect inzetten op je eigen website.

advertenties op Facebook

Adverteren via Facebook of Google, wat is het beste voor mijn bedrijf?

Dit hangt af van de branche waarin je bedrijf actief is. De ene is niet beter dan de andere, maar er zijn natuurlijk wel verschillen.

Google is zeer interessant omdat je mensen bereikt die actief op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt. Stel dat iemand in Google zoekt naar “Dakwerkers regio Antwerpen”, dan betekent dit dat er een bepaalde zoekintentie of koopintentie zit achter deze zoekopdracht. Heb je een dakwerkersbedrijf in Antwerpen dan wil je uiteraard graag deze bezoeker op je website krijgen.

Je kan bij Facebook met je advertentie dan weer veel beter inspelen op “sentiment”, “betrokkenheid” of bepaalde promoties. Je advertentie kan bijvoorbeeld zijn “We zoeken 10 mensen die willen afvallen”, of voor een restaurant kan je bijvoorbeeld een video of afbeelding tonen van hoe gezellig je terras aan het water is. Of een dakwerker zou bijvoorbeeld een advertentie kunnen maken dat het een slimme keuze is om zonnepanelen te laten plaatsen bij een dakrenovatie.

Het kan dus ook nuttig zijn om beide platforms te testen en te kijken welke het beste werkt voor jouw bedrijf.

FAQ: Veelgestelde vragen over SEO strategieën en stappenplannen

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over SEO strategieën en stappenplannen:

Wat is het verschil tussen on-page en off-page SEO?

On-page SEO omvat het optimaliseren van de content op je website, terwijl off-page SEO zich richt op het vergroten van de autoriteit van je website door middel van externe links van andere websites.

Wat is technische SEO en waarom is het belangrijk?

Technische SEO omvat het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zoals laadsnelheid en mobiele vriendelijkheid. Een goede technische basis is essentieel voor zoekmachineoptimalisatie, omdat het helpt om de zoekmachines de inhoud van je website beter te laten begrijpen.

Hoe kan ik mijn website content optimaliseren voor zoekmachines?

Je kunt je website content optimaliseren door het strategisch gebruik van zoekwoorden, het creëren van waardevolle content die aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker, en het aanbrengen van interne links tussen gerelateerde pagina’s op je website.

Hoe kan ik de autoriteit van mijn website vergroten?

Off-page SEO tactieken zoals linkbuilding kunnen helpen om de autoriteit van je website te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door samen te werken met andere websites in jouw branche om links uit te wisselen.

Hoe kan ik adverteren op Google Ads?

Om te adverteren op Google Ads moet je een account aanmaken en een campagne opzetten met de juiste doelgroep, zoekwoorden en advertenties. Je kunt dan bieden op zoektermen en betalen voor elke klik op je advertentie.

Hoe kan ik adverteren op Facebook?

Om te adverteren op Facebook moet je een bedrijfspagina hebben en een advertentieaccount aanmaken. Je kunt dan advertenties maken die worden weergegeven op het Facebook-platform en targeten op specifieke demografische gegevens, interesses en gedrag.

Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van externe links van andere websites naar jouw website. Het is belangrijk omdat het de autoriteit van je website vergroot, wat kan helpen om je rankings in de zoekresultaten te verbeteren.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen