fbpx

SEO Copywriting: Handleiding Voor SEO Vriendelijke Teksten Te Schrijven

08/08/2023

SEO Copywriting en zoekmachine optimalisatie gaan hand in hand om je online zichtbaarheid te verbeteren. Door waardevolle content te creëren die zowel de zoekmachines als de lezers aanspreekt, kun je meer potentiële klanten bereiken.

Met deze handleiding willen we je helpen om je SEO inspanningen te optimaliseren en het maximale uit je website te halen.

Wat is SEO Copywriting?

SEO copywriting is het proces van het schrijven van overtuigende en relevante content met als doel om beter te scoren in zoekmachines, voornamelijk Google. SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie). Hier zijn enkele kernpunten over SEO copywriting:

1. Keyword Research:

Voordat je begint met schrijven, moet je onderzoek doen naar welke zoekwoorden (keywords) relevant zijn voor het onderwerp en die je doelgroep waarschijnlijk gebruikt in zoekmachines. Hierbij let je ook op het zoekvolume (hoe vaak wordt erop gezocht) en de concurrentie voor deze zoekwoorden.

2. Natuurlijk Gebruik van Keywords:

In de begindagen van SEO was het gangbaar om teksten te “over optimaliseren” door een zoekwoord zo vaak mogelijk te herhalen. Tegenwoordig leggen zoekmachines de nadruk op het leveren van waarde en relevantie voor gebruikers.

Het is dus belangrijk dat zoekwoorden op een natuurlijke en leesbare manier in de content worden verwerkt en om zoveel mogelijk gerelateerde (zoek)termen en synoniemen te gebruiken.

Wat belangrijk is, en tevens voor een goede leesbaarheid zorgt, is om de keywords en belangrijke delen van je tekst in vetgedrukt te zetten.

3. Waarde en Relevantie:

SEO copywriting draait niet alleen om zoekmachines; het draait vooral om de lezer. De content moet informatief, relevant en waardevol zijn voor je doelgroep. Meer dan ooit begrijpen zoekmachines de intentie van het zoekwoord en de inhoud.

4. Optimalisatie van Meta Elementen:

Naast de eigenlijke inhoud van de pagina is het ook belangrijk om de meta-titel en de meta-omschrijving te optimaliseren, zodat deze aantrekkelijk zijn in de zoekresultaten en gebruikers aansporen om op je link te klikken.

5. Interne en Externe Links:

Goede SEO-copywriters zorgen ook voor interne links (links naar andere delen van dezelfde website) en betrouwbare externe links (links naar andere websites). Dit helpt bij het structureren van de site en het verbeteren van de autoriteit.

6. Content Structuur:

Een goed gestructureerde inhoud met duidelijke koppen (H1, H2, H3, enz.) en een logische flow verbetert de leesbaarheid en helpt zoekmachines de inhoud van de pagina beter te begrijpen.

7. Continue Optimalisatie via Google Analytics & Search Console:

SEO is een voortdurend evoluerend veld. Wat vandaag werkt, werkt misschien niet morgen. Het is daarom essentieel om de prestaties van je content regelmatig te meten (bijvoorbeeld via Google Analytics) en indien nodig aan te passen.

In het Performance Report bij Search Console kun je zien welke zoekopdrachten verkeer naar je site leiden. Je kunt het aantal klikken, vertoningen, de click-through rate (CTR) en de gemiddelde positie van je pagina’s voor specifieke zoekopdrachten bekijken. Met deze informatie kun je begrijpen welke keywords goed presteren en welke content mogelijk verbetering behoeft.

Samenvattend, SEO copywriting gaat niet alleen over het schrijven voor zoekmachines. Het gaat vooral over het schrijven voor mensen, op een manier die zoekmachines helpt te begrijpen en waarderen wat je hebt geschreven, zodat je content een hogere zichtbaarheid krijgt in de zoekresultaten.

SEO Copywriting

Het belang van zoekwoordonderzoek

Voordat we beginnen met het schrijven van SEO vriendelijke teksten, is grondig zoekwoordonderzoek cruciaal. Hiermee vinden we de juiste zoekwoorden die aansluiten bij waar potentiële klanten naar zoeken. Door deze zoekwoorden te integreren in onze content, kunnen we gericht verkeer naar onze website trekken.

Belangrijke aspecten van zoekwoordonderzoek: Waarop te letten tijdens zoekwoordonderzoek:
Long tail zoekwoorden: Focus op zoekwoorden die minder concurrentie hebben en specifieker zijn.
Relevantie: Zoekwoorden moeten relevant zijn voor onze doelgroep en bijdragen aan het oplossen van hun problemen.
Zoekvolume: We willen zoeken naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume om meer verkeer naar onze website te trekken.

Door ons te richten op deze aspecten, vinden we de juiste zoekwoorden die onze SEO vriendelijke teksten verbeteren.

Door het gebruik van deze zoekwoorden kunnen we gericht verkeer naar onze website trekken en waardevolle content creëren die aansluit bij waar onze doelgroep naar op zoek is.

SEO relevant zoekwoordonderzoek

Optimaliseer je titel tags en meta beschrijvingen

Om je online zichtbaarheid te verbeteren, moeten de titel tags en meta beschrijvingen van je website geoptimaliseerd worden. Dit zijn de eerste dingen die gebruikers zien wanneer ze jouw website in de zoekresultaten van Google tegenkomen.

Titel tags spelen een cruciale rol bij het aantrekken van gebruikers naar jouw website. Een goede titel tag bevat relevante zoekwoorden en geeft een duidelijke beschrijving van wat gebruikers kunnen verwachten op de pagina. Het is belangrijk om de titel tags kort te houden, zodat ze niet worden afgekapt in de zoekresultaten van Google.

Meta beschrijvingen zijn ook belangrijk, omdat ze een korte beschrijving van de pagina geven en gebruikers een idee geven van wat ze kunnen verwachten als ze doorklikken. Het is belangrijk om de belangrijkste zoekwoorden te gebruiken in de meta beschrijvingen en ze aantrekkelijk te maken voor gebruikers, zodat ze door willen klikken naar jouw website.

Optimaliseer je titel tags en meta beschrijvingen voor een hogere click-through rate (CTR) en zodat je hoger in Google rankt.

Zoekmachines meten de click-through rate van je website en gebruiken deze als indicatie van de relevantie van jouw website voor de zoekopdracht van de gebruiker.

Optimaliseer je titel tags en meta beschrijvingen

“Een goede titel tag bevat relevante zoekwoorden en geeft een duidelijke beschrijving van wat gebruikers kunnen verwachten op de pagina.”

Schrijf waardevolle content

Een goede SEO copywriter schrijft waardevolle content die antwoorden geeft op de gestelde vragen van de gebruikers. Het is belangrijk om content te creëren die aansluit bij de behoeften van je doelgroep en een duidelijk doel heeft. Door het bieden van waardevolle informatie en het oplossen van problemen, kun je de betrokkenheid van je lezers vergroten en conversies stimuleren.

Wanneer je content schrijft, is het van belang om niet alleen te focussen op de zoekwoorden, maar ook op de leesbaarheid en kwaliteit van de tekst. Schrijf heldere, overtuigende teksten die de aandacht van de lezer trekken en hem of haar verder helpen. Houdt de structuur van je tekst logisch en goed gestructureerd.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van verschillende content formats, zoals video’s en afbeeldingen, om je boodschap over te brengen en de aandacht van je lezers te trekken. Zorg ervoor dat je content relevant is en dat het aansluit bij de interesses van je doelgroep.

SEO vriendelijke teksten

 

Tip: Probeer vragen te beantwoorden die mensen vaak stellen over jouw producten of diensten. Zo kun je waardevolle informatie verstrekken en tegelijkertijd zoekwoorden gebruiken waarop mensen zoeken in de zoekmachines.

Off-page SEO voor betere vindbaarheid

Naast on-page optimalisatie is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan off-page SEO. Door middel van social media marketing en backlink strategieën kun je je online zichtbaarheid vergroten en meer verkeer naar je website trekken. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines.

Een van de beste manieren om off-page SEO te optimaliseren is door content te delen op social media platforms zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Door regelmatig waardevolle content te delen, kun je je merk versterken en meer volgers aantrekken. Dit kan leiden tot meer verkeer naar je website en een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines.

Content marketing is ook een effectieve strategie om off-page SEO te verbeteren. Door waardevolle content te creëren en deze te delen op verschillende platforms, kun je je online zichtbaarheid vergroten en meer verkeer naar je website trekken. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines.

Andere online marketing strategieën die je kunt gebruiken zijn onder andere gastbloggen, linkbuilding en het gebruik van online directories

Door off-page SEO kun je de autoriteit van je website en specifieke pagina’s vergroten en zo hoog scoren in Google.

freelance copywriter

Bij onze SEO copywriting diensten werken we samen met freelance copywriters die zich hebben bewezen in het vak. Samen zorgen we voor content die jouw doelgroep aanspreekt en die bijdraagt aan een betere online vindbaarheid. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen met het schrijven van SEO vriendelijke teksten.

Optimaliseer voor long tail zoekwoorden

Een belangrijke strategie voor goede SEO copywriting is het optimaliseren voor long tail zoekwoorden.

Bijvoorbeeld, in plaats van te optimaliseren voor “schoenen”, kun je kiezen voor “comfortabele wandelschoenen voor dames”. Dit zal je helpen om beter te scoren voor deze specifieke zoekterm en gericht verkeer te trekken van mensen die daadwerkelijk op zoek zijn naar dit type schoen.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen het optimaliseren voor long tail zoekwoorden en het bieden van waardevolle content. Zorg ervoor dat je content relevant blijft voor je doelgroep en dat je niet te veel gefocust raakt op het plaatsen van zoekwoorden. Een goede SEO copywriter weet hoe hij of zij deze balans kan vinden.

zoekmachine optimalisatie

De kracht van goede copywriting

Een goede SEO copywriter schrijft overtuigende teksten die niet alleen de zoekmachines, maar ook de lezers aanspreken. Hoe overtuig je potentiële klanten om voor jouw product of dienst te kiezen? Door wervende teksten te schrijven die de aandacht trekken en conversie stimuleren.

Maar hoe doe je dat? Begin met het bepalen van je doelgroep en de boodschap die je wilt overbrengen. Schrijf vervolgens teksten die helder, beknopt en to the point zijn. Gebruik overtuigende woorden en spreek de behoeften en wensen van je doelgroep aan.

“Good copywriting is not a matter of using big words and complicated jargon. It’s about using simple words in a compelling way to persuade your audience to take action.”

Daarnaast is het belangrijk om de juiste tone of voice te gebruiken. Spreek de taal van je doelgroep en wees consistent in je schrijfstijl. Daarmee creëer je herkenbaarheid en vertrouwen.

Verder kun je gebruik maken van social proof, bijvoorbeeld door testimonials en reviews van tevreden klanten te delen. Dit versterkt de geloofwaardigheid van je boodschap en vergroot de kans op conversie.

Content marketing en social media verbeteren online zichtbaarheid

 

Door gebruik te maken van content marketing en social media, kun je niet alleen je online zichtbaarheid vergroten, maar ook je merk versterken en relaties opbouwen met je doelgroep. Gebruik deze strategieën om je SEO vriendelijke teksten te promoten en meer verkeer naar je website te trekken.

E.E.A.T

E-E-A-T staat voor Ervaring, Expertise, Autoriteit en Vertrouwen. Google gebruikt dit als een framework om de kwaliteit van content te beoordelen.

 1. Ervaring: Een geloofwaardige contentmaker heeft relevante ervaring en kennis over het besproken onderwerp. Google geeft de voorkeur aan inhoud waarin echte ervaringen, anekdotes of case studies worden gedeeld. Concreet bewijs van eerdere ervaringen en diepe inzichten in een onderwerp kunnen je inhoud versterken.
 2. Expertise: Om als expert te worden beschouwd, moet je consequent hoogwaardige content produceren binnen een specifiek domein. Door je te concentreren op één gebied en regelmatig inzichtelijke artikelen te schrijven, herkent Google je als autoriteit binnen dat domein. Enkele indicatoren van expertise zijn:
  • Het gebruik van gespecialiseerde terminologie.
  • Het citeren van wetenschappelijk onderzoek of studies.
  • Bronvermelding waar nodig.
 3. Autoriteit: Dit heeft te maken met erkenning door anderen binnen je vakgebied. Als anderen jouw werk citeren, ernaar linken of erover spreken, verhoogt dit je autoriteit. Waardevolle en informatieve content zal vaak van nature backlinks aantrekken, wat een teken is van erkenning en vertrouwen in de branche.
 4. Vertrouwen: Dit element draait om de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van zowel je content als je website. Enkele manieren om het vertrouwen te vergroten zijn:
  • Het hebben van een beveiligde websiteverbinding (bijv. HTTPS).
  • Een intuïtieve en gebruikersvriendelijke site navigatie.
  • Een site die geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten.
  • Toegankelijke contactmogelijkheden voor bezoekers.

Door deze E-E-A-T-principes te volgen en te integreren in je contentstrategie, kun je de kwaliteit van je content verbeteren en je zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google verhogen.

Topical Authority en Content Clusters

Naast de E-E-A-T-principes van Google is het ook belangrijk om het concept van “topical authority” en de strategie van “content clusters” te begrijpen. Deze concepten zijn diep verweven met de E-E-A-T-principes en zijn essentieel voor moderne SEO-strategieën.

 1. Topical Authority: Dit concept stelt dat websites die uitgebreide kennis en content bieden over een specifiek onderwerp of domein, als gezaghebbend worden beschouwd door zoekmachines. Door consistent diepgaande en kwalitatieve content over een specifiek onderwerp te produceren, bouw je een “topical authority” op, wat direct gerelateerd is aan de ‘Expertise’ en ‘Autoriteit’ onderdelen van E-E-A-T.
 2. Content Clusters: Dit is een contentstrategie waarbij een centraal ‘pillar’ artikel wordt geschreven dat een breed onderwerp in je vakgebied behandelt, en vervolgens worden aanvullende, meer specifieke artikelen (of ‘subtopics’) gecreëerd die naar dit pillar-artikel linken en erdoor gelinkt worden. Door op deze manier content te structureren, help je zoekmachines om de relaties tussen je content te begrijpen, wat je “topical authority” versterkt.
  Bijvoorbeeld, als je een website hebt over ‘online marketing’, kan je pillar-artikel gaan over ‘De fundamenten van online marketing’, terwijl je subtopics kunnen gaan over ‘SEO-strategieën’, ‘Pay-per-click adverteren’, ‘Content marketing’, enzovoort. Elk van deze subtopics linkt terug naar je pillar-artikel, waardoor een geclusterde structuur ontstaat.

De strategie van content clusters versterkt je ‘Ervaring’ en ‘Expertise’ binnen het E-E-A-T-principe, omdat het aantoont dat je diepgaande kennis hebt over een breed scala aan onderwerpen binnen een bepaald domein. Tegelijkertijd kan een goed gestructureerde content cluster-strategie de ‘Trust’ en ‘Authority’ aspecten van E-E-A-T versterken, vooral als andere sites beginnen te linken naar zowel je pillar-artikel als je subtopics vanwege hun waarde en relevantie.

Door deze concepten te combineren met de E-E-A-T-principes, kan een website zijn geloofwaardigheid, zichtbaarheid en ranking in zoekmachines verbeteren.

FAQ

Wat is een SEO copywriter?

Een SEO copywriter is een schrijver die gespecialiseerd is in het creëren van content die zowel boeiend is voor lezers als geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dit betekent dat de tekst niet alleen leesbaar en relevant is, maar ook zodanig is opgesteld dat hij goed scoort in zoekmachines zoals Google.

Wat is een SEO tekst?

Een SEO tekst is een stuk content (meestal een artikel of webpagina) dat specifiek is geschreven en geoptimaliseerd volgens bepaalde zoekwoorden of zinsdelen waar mensen vaak op zoeken in zoekmachines. De tekst is zo opgesteld dat hij een hogere kans heeft om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen wanneer iemand zoekt naar die specifieke termen.

Wat kost een SEO tekst?

De kosten van een SEO tekst variëren en zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de lengte van de tekst, de complexiteit van het onderwerp, de ervaring van de copywriter en eventuele aanvullende diensten zoals zoekwoordonderzoek of contentstrategie. Tarieven kunnen variëren van enkele tientjes voor een kort artikel tot enkele honderden of zelfs duizenden euro’s voor uitgebreide, gespecialiseerde content.

Als bij ons een nieuwe website laat maken dan kunnen wij voor u copywriting voorzien.

Is SEO copywriting hetzelfde als SEO?

Nee, SEO copywriting is slechts één aspect van SEO (Search Engine Optimization). Terwijl SEO copywriting zich richt op het creëren van content die is geoptimaliseerd voor zoekmachines, omvat SEO als geheel ook andere aspecten zoals technische optimalisatie van een website, linkbuilding, site structuur, snelheidsoptimalisatie en meer.

Moeten SEO copywriters SEO experts zijn?

Hoewel een SEO copywriter niet noodzakelijk een volledige SEO expert hoeft te zijn in alle aspecten van zoekmachineoptimalisatie, is het wel essentieel dat ze een solide begrip hebben van de basisprincipes van SEO, hoe zoekmachines werken, en hoe content invloed kan hebben op zoekmachine rankings. Dit zorgt ervoor dat de geschreven content de grootste kans heeft om goed te presteren in zoekresultaten.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen