fbpx

Google Search Console: Het Ultieme Gereedschap voor Online Succes

11/12/2023

Een van de meest waardevolle en essentiële tools die u als webmaster, marketeer of bedrijfseigenaar kunt gebruiken, is Google Search Console.

Dit krachtige hulpmiddel biedt inzichten, rapporten en functionaliteiten die van onschatbare waarde zijn om de prestaties van uw website te verbeteren en uw online aanwezigheid te vergroten.

Van het begrijpen van uw website-indexering tot het optimaliseren van zoekresultaten, we zullen de vele facetten van deze tool verkennen en laten zien hoe het kan bijdragen aan uw online succes. Maar laten we niet vergeten dat kennis kracht is.

Dus, laten we beginnen met het ontdekken van het ultieme gereedschap voor online succes: Google Search Console.

Google Search Console

Wat is Google Search Console?

Google Search Console, voorheen bekend als Google Webmaster Tools, is een krachtige en gratis toolset aangeboden door Google om webmasters en website-eigenaren te helpen bij het begrijpen en beheren van de manier waarop hun website wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google.

Het helpt bij het identificeren van problemen zoals crawl errors en biedt data over hoe bezoekers je site vinden, welke zoekopdrachten ze gebruiken en vanaf welke apparaten.

Dit is cruciaal voor SEO omdat het directe feedback geeft over wat werkt en wat niet. Het optimaliseren van je website aan de hand van deze inzichten kan je helpen om beter te scoren in zoekresultaten, wat leidt tot meer verkeer en potentiële klanten​

Hoe Werkt Google Search Console als Hulpmiddel voor Webmasters?

Hier zijn enkele belangrijke functies en hoe je ze kunt gebruiken voor website-analyse:

 1. Prestatierapport:
  • Gebruik: Volg klikken, vertoningen, CTR en gemiddelde positie in Google-zoekresultaten. Optimaliseer de prestaties van je website in zoekmachines.
 2. Dekkingsrapport:
  • Gebruik: Identificeer en los problemen op met betrekking tot de indexering van je website. Zorg ervoor dat zoekmachines al je belangrijke pagina’s kunnen vinden en indexeren.
 3. URL-inspectietool:
  • Gebruik: Controleer de indexeringsstatus van specifieke URL’s en ontdek eventuele problemen die verhinderen dat ze worden weergegeven in de zoekresultaten.
 4. Sitemap-indiening:
  • Gebruik: Dien XML-sitemaps in om zoekmachines te helpen je website effectiever te indexeren en de zichtbaarheid te vergroten.
 5. Mobiele bruikbaarheid:
  • Gebruik: Zorg ervoor dat je website goed presteert op mobiele apparaten, wat van invloed kan zijn op je mobiele zoekresultaten en gebruikerservaring.
 6. Links:
  • Gebruik: Volg inkomende links naar je website en identificeer mogelijke problematische links. Begrijp hoe andere websites naar je verwijzen.
 7. Internationale targeting:
  • Gebruik: Beheer geografische targeting voor je website als je internationale doelgroepen hebt.
 8. HTML-verbeteringen:
  • Gebruik: Los HTML-gerelateerde problemen op, zoals dubbele meta-informatie, om de SEO van je website te verbeteren.
 9. Verwijderingshulpmiddel:
  • Gebruik: Tijdelijk URL’s uit de Google-index verwijderen als dat nodig is.
 10. Security Issues (Beveiligingsproblemen):
  • Gebruik: Ontvang waarschuwingen voor beveiligingsproblemen en los deze op om de beveiliging van je website te waarborgen.
 11. Preloads:
  • Gebruik: Verbeter de paginasnelheid door preloadsuggesties voor specifieke pagina’s te genereren.
 12. Core Web Vitals-rapport:
  • Gebruik: Monitor de prestaties van je website met betrekking tot Core Web Vitals-metrieken en optimaliseer voor een betere gebruikerservaring.
 13. Recensies:
  • Gebruik: Beheer recensies die zijn achtergelaten door Google-gebruikers om je online reputatie te bewaken.
 14. Statistieken van de AMP-pagina (Accelerated Mobile Pages):
  • Gebruik: Volg de prestaties van je AMP-pagina’s voor mobiele gebruikers.
 15. Zoekanalyse:
  • Gebruik: Krijg diepgaande inzichten in zoekopdrachten die hebben geleid tot klikken naar je website, inclusief de gemiddelde positie in zoekresultaten.
 16. Productresultaten:
  • Gebruik: Als je een e-commercewebsite hebt, volg dan de prestaties van je productvermeldingen in Google Shopping.

Wil je je website direct aanmelden? Ga dan naar: https://search.google.com/search-console/about.

 

Google Search Console

Geschiedenis van Google Search Console

Om de huidige betekenis en waarde van Google Search Console volledig te begrijpen, is het belangrijk om een korte reis door de geschiedenis van deze krachtige tool te maken.

Hier is een beknopt overzicht van de ontwikkeling en evolutie van deze tool:

1. Google Webmaster Tools (2006): De oorsprong van Google Search Console ligt in 2006, toen Google de tool lanceerde onder de naam “Google Webmaster Tools“. Het doel was om website-eigenaren en webmasters in staat te stellen om de prestaties van hun websites in de zoekresultaten van Google beter te begrijpen.

2. Uitbreiding van Functionaliteiten (2010): In de loop der jaren heeft Google de functionaliteiten van de tool uitgebreid. Dit omvatte onder andere de toevoeging van gedetailleerde zoekanalyserapporten, de mogelijkheid om sitemaps in te dienen en informatie over de indexering van de site.

3. Naamswijziging naar Google Search Console (2015): In 2015 onderging de tool een naamsverandering en werd het omgedoopt tot “Google Search Console.” Deze verandering weerspiegelde de bredere focus van de tool, niet alleen op webmasters, maar op iedereen die betrokken is bij online zichtbaarheid.

4. Voortdurende Verbeteringen (Heden): Google blijft updaten en verbeteringen aanbrengen. Nieuwe functies, zoals dekkingrapporten, verbeterde mobiele bruikbaarheidsrapporten en meer, maken het een onmisbare bron voor website-eigenaren en marketeers.

Een belangrijke ontwikkeling was de toevoeging van ondersteuning voor structured data en rich snippets. Dit stelde website-eigenaren in staat om hun zoekresultaten aantrekkelijker te maken en meer klikken te genereren.

Tegenwoordig biedt Google Search Console geavanceerde prestatieanalyses, waaronder klikfrequentie (click-through rate) en gemiddelde klikfrequentie (average CTR), die webmasters helpen hun contentstrategie te verfijnen.

De toekomst van Google Search Console

Google Search Console i.c.m. Google Analytics

Google Search Console (GSC) en Google Analytics zijn beide krachtige tools voor website-analyse, en ze kunnen samen worden gebruikt om een uitgebreider inzicht te krijgen in de prestaties van je website en het gedrag van gebruikers. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen met Google Search Console in combinatie met Google Analytics:

 1. Correlatie van zoekgegevens met gebruikersgedrag:
  • Door GSC te integreren met Google Analytics, kun je zoekgegevens uit GSC koppelen aan gebruikersgedrag op je website. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden bezoekers naar je site hebben gebracht en hoe ze zich daarna op je site gedragen, zoals welke pagina’s ze bezoeken, hoe lang ze blijven en of ze conversies voltooien.
 2. Zoekwoordinformatie in Google Analytics:
  • Je kunt zoekwoordinformatie die niet meer beschikbaar is in Google Analytics (vanwege het toenemende gebruik van versleutelde zoekopdrachten) vaak nog steeds vinden in GSC. Hierdoor kun je de impact van organisch zoekverkeer op je site beter begrijpen en analyseren.
 3. Zoekverkeersegmentatie:
  • Je kunt Google Analytics gebruiken om gebruikersgedrag te segmenteren op basis van organisch zoekverkeer. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe gebruikers vanuit organische zoekresultaten zich gedragen ten opzichte van andere verkeersbronnen.
 4. Paginaprestaties:
  • Door GSC-gegevens te combineren met Google Analytics, kun je de prestaties van specifieke pagina’s op je website beter begrijpen. Je kunt zien welke pagina’s het meeste verkeer genereren via organische zoekresultaten en hoe gebruikers zich op die pagina’s gedragen.
 5. Conversie-analyse:
  • Google Analytics biedt diepgaande informatie over conversies op je website, terwijl GSC helpt bij het identificeren van zoekwoorden die hebben bijgedragen aan die conversies. Door beide gegevens te combineren, kun je inzicht krijgen in welke zoekwoorden het meest waardevol zijn voor je conversiedoelen.
 6. Zoekopdrachten filteren en optimaliseren:
  • Je kunt GSC-gegevens gebruiken om te filteren op specifieke zoekopdrachten en pagina’s die goed presteren in organische zoekresultaten. Dit helpt je bij het identificeren en optimaliseren van content voor specifieke zoektermen.
 7. Monitoring van prestaties en trends:
  • Door GSC- en Google Analytics-gegevens regelmatig te vergelijken, kun je trends identificeren en de impact van wijzigingen in je website of SEO-strategie evalueren.
 8. Paginasnelheid en mobiele bruikbaarheid:
  • GSC kan inzicht bieden in paginasnelheid en mobiele bruikbaarheid, terwijl Google Analytics je kunt helpen begrijpen hoe deze factoren van invloed zijn op het gebruikersgedrag, zoals bouncepercentages en conversies.

Kortom, het combineren van Google Search Console en Google Analytics stelt je in staat om een diepgaand inzicht te krijgen in de prestaties van je website, de bronnen van organisch verkeer en het gedrag van gebruikers.

Dit helpt je om je website te optimaliseren voor zoekmachines en een betere gebruikerservaring te bieden.

Google Analytics

Aanmelden en instellen van GSC

Het aanmelden en instellen van een website in Google Search Console is een belangrijke stap om de prestaties en indexering van je website in Google-zoekresultaten te volgen en te verbeteren.

Hieronder kan je de uitleg vinden om je website aan te melden en om je account in te stellen.

Stappen voor het aanmelden bij Google Search Console:

 1. Log in bij Google: Als je nog geen Google-account hebt, maak er dan een aan.
 2. Ga naar Google Search Console: Ga naar de Google Search Console-website en log in met je Google-account. Heb je nog geen Google account, dan moet je er eerst eentje aanmaken.
 3. Klik op “Een eigendom toevoegen”: Nadat je bent ingelogd, zie je de startpagina van Google Search Console. Klik op de knop “Een eigendom toevoegen” om je website aan te melden.
 4. Kies een eigendomstype:
  • Selecteer “Domein” als je je hele domein wilt monitoren (bijvoorbeeld “example.com”).
  • Selecteer “URL-voorvoegsel” als je een specifieke map of submap van je domein wilt monitoren (bijvoorbeeld “example.com/blog”).
 5. Voer je domein of URL-voorvoegsel in: Typ je domein of URL-voorvoegsel in het daarvoor bestemde veld.
 6. Verificatieproces: Er zijn verschillende methoden om je eigendom te verifiëren. De aanbevolen methode is vaak het toevoegen van een HTML-tag aan de header van je website. Je kunt ook alternatieve methoden gebruiken, zoals het uploaden van een HTML-bestand naar je website of het verifiëren via je DNS-instellingen. Volg de instructies van Google Search Console om de verificatie te voltooien.

Belangrijke instellingen en configuraties:

 1. Sitemaps indienen: Nadat je eigendom is geverifieerd, is het belangrijk om je XML-sitemap in te dienen bij Google Search Console. Dit helpt zoekmachines bij het indexeren van je website.
 2. Gegevens ophalen: Wacht even totdat Google Search Console gegevens over je website heeft verzameld. Dit kan enkele dagen tot een paar weken duren, afhankelijk van de grootte van je website en de frequentie van updates.
 3. Instellen van meldingen: Stel meldingen in voor belangrijke gebeurtenissen, zoals indexatieproblemen, beveiligingsproblemen of andere waarschuwingen. Zo blijf je op de hoogte van eventuele problemen met je website.
 4. Gedetailleerde rapporten bekijken: Verken de verschillende rapporten en hulpmiddelen die Google Search Console biedt, zoals het Prestatierapport, het Dekkingsrapport en het Mobiele bruikbaarheidsrapport. Hier kun je belangrijke inzichten krijgen in de prestaties van je website.
 5. URL-inspectietool gebruiken: Gebruik de URL-inspectietool om specifieke URL’s te controleren en hun indexatiestatus te bekijken.
 6. Gebruikers toevoegen: Als je samenwerkt met anderen aan de website of meerdere teamleden hebt, kun je hen toegang geven tot je Google Search Console-account door ze als gebruikers toe te voegen.
 7. Mobiele bruikbaarheid controleren: Gebruik het Mobiele bruikbaarheidsrapport om ervoor te zorgen dat je website goed presteert op mobiele apparaten.
 8. Core Web Vitals: Bekijk het Core Web Vitals-rapport om de prestaties van je website met betrekking tot de gebruikerservaring te volgen en te verbeteren.

Wordpress en Google Search Console

Google Search Console en WordPress

Google Search Console kan naadloos worden geïntegreerd met WordPress, en tools zoals Yoast SEO en Rank Math SEO kunnen je helpen bij het optimaliseren van je WordPress-website voor zoekmachines.

Hier zijn enkele tips voor de integratie en optimalisatie:

Integratie van Google Search Console met WordPress:

 1. Verifieer je website: Ga naar Google Search Console en verifieer je website-eigendom. Er zijn verschillende verificatiemethoden beschikbaar, maar het gebruik van de HTML-tag is een veelgebruikte methode voor WordPress-gebruikers. Plak de verificatiemeta-tag in de header van je WordPress-thema of gebruik een plug-in zoals Yoast SEO om dit proces te vereenvoudigen.
 2. XML-sitemap genereren: Zorg ervoor dat je XML-sitemap correct is ingesteld. De meeste SEO-plug-ins, zoals Yoast SEO en Rank Math SEO, genereren automatisch een XML-sitemap voor je website. Verifieer en dien je sitemap in bij Google Search Console om zoekmachines te helpen bij het indexeren van je site.
 3. Gegevens ophalen: Na verificatie begint Google Search Console gegevens over je website te verzamelen. Houd de console regelmatig in de gaten voor eventuele meldingen, fouten of indexatieproblemen.

Optimalisatietips met Yoast SEO en Rank Math SEO:

 1. SEO-titels en metabeschrijvingen: Gebruik de SEO-plug-in (bijv. Yoast SEO of Rank Math SEO) om aantrekkelijke SEO-titels en metabeschrijvingen voor je pagina’s en berichten te maken. Optimaliseer ze voor relevantie en zoekwoorden.
 2. Sitemaps: Zorg ervoor dat de SEO-plug-in je XML-sitemap correct genereert en up-to-date houdt. Vergeet niet om je sitemap in te dienen bij Google Search Console.
 3. Permalink-structuur: Gebruik een zoekmachinevriendelijke permalink-structuur voor je WordPress-site. Korte en beschrijvende URL’s zijn over het algemeen beter voor SEO.
 4. Zoekwoordenonderzoek: Voer zoekwoordenonderzoek uit om relevante zoekwoorden te identificeren voor je inhoud. Gebruik deze zoekwoorden op natuurlijke wijze in je teksten, maar vermijd overmatig gebruik (keyword stuffing).
 5. Interne koppeling: Maak interne koppelingen tussen gerelateerde pagina’s op je website. Dit helpt zoekmachines om je site beter te begrijpen en helpt gebruikers om gemakkelijk door je content te navigeren.
 6. Mobiele optimalisatie: Zorg ervoor dat je website goed presteert op mobiele apparaten, aangezien mobiele bruikbaarheid een belangrijke factor is voor SEO. De meeste moderne WordPress-thema’s zijn responsief, maar test je site altijd op mobiel.
 7. Snelheidsoptimalisatie: Optimaliseer de laadsnelheid van je website door afbeeldingen te comprimeren, caching te gebruiken, ongebruikte plug-ins te verwijderen en een betrouwbare hostingprovider te kiezen. Beide SEO-plug-ins bieden hulpmiddelen om snelheid te verbeteren.
 8. Schema Markup: Overweeg om schema markup toe te voegen aan je content om zoekmachines te helpen begrijpen waar je pagina’s over gaan. Dit kan de weergave in zoekresultaten verbeteren.
 9. Contentkwaliteit: Bied waardevolle en unieke content aan je bezoekers. Goede inhoud is een van de belangrijkste factoren voor een goede SEO-ranking.
 10. Monitoring en analyse: Blijf je SEO-prestaties volgen met behulp van de ingebouwde tools van de SEO-plug-in en Google Search Console. Pas je strategie aan op basis van de gegevens en trends die je ziet.

Door Google Search Console te integreren met WordPress en gebruik te maken van SEO-plug-ins zoals Yoast SEO en Rank Math SEO, kun je de zichtbaarheid van je website in zoekmachines verbeteren en een sterke basis leggen voor zoekmachineoptimalisatie.

Search Console

Praktische Tips voor het Gebruik van Google Search Console

Het effectief benutten van Google Search Console vereist aandacht voor details en een strategische aanpak. Hier zijn enkele praktische tips om het maximale uit deze tool te halen:

Registreer en Verifieer Uw Website:

Zorg ervoor dat u uw website registreert in Google Search Console en deze verifieert. Dit is de eerste essentiële stap om toegang te krijgen tot uw gegevens.

Stel E-mailmeldingen In:

Configureer e-mailmeldingen in Google Search Console, vooral voor belangrijke meldingen zoals beveiligingsproblemen of kritieke fouten. Dit houdt u op de hoogte van eventuele dringende zaken.

Begrijp Uw Prestatierapporten:

Neem de tijd om de prestatierapporten te begrijpen. Focus op zoekwoordprestaties, klikfrequenties en posities om inzicht te krijgen in hoe uw website presteert in zoekresultaten.

Los Crawl-Fouten Op:

Houd regelmatig de crawl-foutenrapporten in de gaten en los eventuele fouten op die worden gedetecteerd. Dit helpt om problemen met indexering te voorkomen.

Gebruik Zoekanalyse Slim:

Gebruik de zoekanalyserapporten om zoekwoorden en zoekopdrachten te identificeren die relevant zijn voor uw branche. Optimaliseer uw inhoud rond deze zoekwoorden voor betere zichtbaarheid.

Monitor Mobiele Bruikbaarheid:

Bekijk de mobiele bruikbaarheidsrapporten om ervoor te zorgen dat uw website goed presteert op mobiele apparaten, wat essentieel is voor mobiele zoekresultaten.

Structured Data Implementeren:

Maak gebruik van de structured data-rapporten om te zien hoe uw rich snippets in zoekresultaten worden weergegeven en optimaliseer deze om de klikfrequentie te verhogen.

Volg Lokale Prestaties:

Als u een lokaal bedrijf bent, gebruik dan de rapporten voor lokale SEO om te zien hoe uw site presteert in lokale zoekopdrachten.

Experimenteer met Verbeteringen:

Implementeer aanbevelingen van Google Search Console om uw site te verbeteren. Test en meet de impact van deze verbeteringen op uw prestaties.

Leer en Blijf Bijgewerkt:

De wereld van zoekmachineoptimalisatie verandert voortdurend. Blijf op de hoogte van updates en nieuwe functies in Google Search Console door regelmatig te leren en uzelf bij te werken.

Door deze praktische tips toe te passen, kunt u Google Search Console effectief gebruiken als een krachtig hulpmiddel om uw online aanwezigheid te verbeteren, zoekmachineoptimalisatie te stimuleren en uw website te laten floreren in de digitale wereld.

Wil je graag een uitgebreide rapport? Kijk dan even de gids van Hubspot over Search Console.

Google Webmaster Tools

FAQ’s

Wat is de Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google die website-eigenaren helpt hun zichtbaarheid in Google Zoekresultaten te monitoren en te verbeteren. Het biedt inzichten in hoe Google je site ziet, inclusief informatie over zoekverkeer, technische status, en de mogelijkheid om de indexering van je pagina’s te beïnvloeden.

Hoe activeer ik Google Search Console?

Om Google Search Console te activeren, moet je je aanmelden met een Google-account, je website toevoegen, en het eigendom ervan verifiëren. Dit kan door een HTML-bestand te uploaden naar je website, een DNS-record toe te voegen, of via Google Analytics.

Hoe krijg ik toegang tot mijn Google Search Console?

Na activering kun je toegang krijgen tot Google Search Console door in te loggen met je Google-account waarmee je de site hebt geregistreerd. Je kunt dan toegang krijgen tot de verschillende rapporten en tools die de console biedt.

Hoe gebruik ik Google Search Console effectief?

Om Google Search Console effectief te gebruiken, moet je regelmatig de prestatierapporten controleren, sitemaps indienen en bijwerken, zoeken naar crawl- en indexfouten, en reageren op eventuele beveiligingsproblemen of handmatige acties. Gebruik de data om je SEO-strategie aan te passen en de zichtbaarheid van je site te verbeteren.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen