fbpx

Navigeren door Google’s Magische Spiegel: De Google Search Console

06/08/2023

Google is zonder twijfel de koning van de zoekwereld. Voor website-eigenaren en marketeers is het cruciaal om te weten hoe hun website presteert in deze gigantische zoekmachine.

Hier komt Google Search Console (GSC) om de hoek kijken, een kosteloze tool van Google die inzichten biedt in hoe de zoekmachine je website ziet en begrijpt.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console, voorheen bekend als Google Webmaster Tools, is een webdienst van Google die webmasters in staat stelt om de indexeringstatus te controleren en de zichtbaarheid van hun websites in Google-zoekresultaten te optimaliseren.

Kortom, GSC biedt je een kijkje in hoe Google je website ziet.

Waarom is GSC onmisbaar?

 1. Inzicht in Zoekopdrachten: GSC toont de zoekopdrachten die gebruikers hebben ingevoerd voordat ze op je site hebben geklikt. Dit is goud waard voor SEO en content creatie.
 2. Indexeringsrapporten: Je kunt zien welke pagina’s van je website zijn geïndexeerd, welke niet, en waarom. Dit helpt je om eventuele problemen die je rankings kunnen beïnvloeden op te lossen.
 3. Mobiele bruikbaarheid: Met de groei van mobiel browsen is het van vitaal belang om te weten of je website mobielvriendelijk is. GSC geeft problemen weer die gebruikers kunnen ervaren op mobiele apparaten.
 4. Links naar je site: Ontdek welke externe en interne links het meest waardevol zijn voor je site.

Belangrijke functies van Google Search Console

 • Sitemaps indienen en testen: Geef Google een kaart van je website, zodat het gemakkelijker is om al je pagina’s te vinden.
 • Robots.txt-tester: Test of je robots.txt-bestand correct is geïmplementeerd, zodat Google weet welke pagina’s niet geïndexeerd moeten worden.
 • URL-inspectietool: Hiermee kun je specifieke URL’s onderzoeken om te zien hoe Google ze crawlt en indexeert.
 • Beveiligings- en handmatige acties: Blijf op de hoogte van eventuele beveiligingsproblemen of straffen die op je site zijn toegepast.

Tips voor het optimaal benutten van GSC

 1. Stel meerdere versies van je website in: Dit omvat het ‘www’, ‘niet-www’, ‘https’ en ‘niet-https’ versies. Zoekmachines zien deze versies als verschillende entiteiten.
 2. Houd regelmatig je dekkingsrapport in de gaten: Dit rapport toont fouten die Google tegenkomt bij het crawlen en indexeren van je site.
 3. Gebruik de data: Inzicht in welke zoekwoorden verkeer naar je site brengen is essentieel voor SEO. Zorg ervoor dat je deze gegevens gebruikt om content en meta tags te optimaliseren.

Conclusie

Google Search Console is een krachtige tool in de gereedschapskist van elke webmaster of SEO-professional.

Het biedt niet alleen inzicht in hoe Google je site ziet, maar ook waardevolle gegevens die je kunt gebruiken om je site te optimaliseren voor betere zoekresultaten.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen