fbpx

Google’s E.E.A.T: Gids voor Betere Website Kwaliteit

07/09/2023

E.E.A.T staat voor Expertise, Experience, Authoritativeness en Trustworthiness.

Dit kader wordt door Google gebruikt om de kwaliteit van webpagina’s en websites te beoordelen, vooral voor “Your Money or Your Life” (YMYL) pagina’s die een potentiële impact kunnen hebben op het welzijn en de levenskwaliteit van een individu.

 1. Expertise verwijst naar de kennis of vaardigheid van de contentcreator op een specifiek onderwerp. Zowel professionals als individuen met persoonlijke ervaring kunnen als experts worden beschouwd in bepaalde niches.
 2. Experience betreft de gebruikerservaring op de website. Het gaat om hoe intuïtief, snel en gebruiksvriendelijk een website is. Factoren zoals siteontwerp, navigatie, en laadtijden spelen hierbij een belangrijke rol.
 3. Authoritativeness gaat over de geloofwaardigheid en erkenning van zowel de contentcreator als de website waarop de content wordt gepubliceerd. Dit wordt vaak bepaald door externe factoren, zoals backlinks van gerespecteerde websites, reviews of aanbevelingen van experts in het veld.
 4. Trustworthiness heeft betrekking op de betrouwbaarheid van de website en haar content. Factoren zoals een beveiligde verbinding (HTTPS), duidelijke informatie over de uitgever van de website, en een consistent record van waarheidsgetrouwe informatie zijn hier essentieel.

Hoogwaardige content die voldoet aan de E.E.A.T-criteria is van essentieel belang voor websites die willen presteren in de zoekresultaten van Google, vooral omdat Google streeft naar het leveren van de meest betrouwbare en relevante informatie aan zijn gebruikers.

Hier is hoe E.E.A.T. invloed heeft op SEO:

 1. Kwaliteitsbeoordeling: Google’s Quality Rater Guidelines benadrukken het belang van E.E.A.T., wat aangeeft hoe belangrijk deze factoren zijn bij het evalueren van de algehele kwaliteit van een pagina. Hoewel de feedback van Quality Raters niet direct van invloed is op de rangschikking, helpt het Google te begrijpen hoe hun algoritme presteert en welke aanpassingen nodig zijn.
 2. Rankings in YMYL-sectoren: Voor “Your Money or Your Life” (YMYL) pagina’s, die onderwerpen behandelen met een potentieel significante impact op iemands welzijn, leven of financiën, zijn E.E.A.T.-criteria bijzonder belangrijk. Websites met lage E.E.A.T.-scores kunnen moeite hebben om goed te presteren in deze sectoren.
 3. Bescherming tegen negatieve algoritme-updates: Websites die consistent hoogwaardige content produceren die voldoet aan E.E.A.T.-criteria, zijn minder vatbaar voor negatieve effecten van algoritme-updates van Google. Integendeel, sommige sites kunnen zelfs een boost in rankings zien na dergelijke updates.
 4. Verhoogde gebruikerstevredenheid: Door te focussen op E.E.A.T. verzekeren websites zichzelf ervan dat ze betrouwbare en waardevolle content leveren. Dit kan leiden tot een betere gebruikerservaring, hogere tijd op de site, lager bouncepercentage en andere positieve gebruikersinteractiesignalen die een rol spelen in SEO.
 5. Backlinks en Online Reputatie: Hoge E.E.A.T.-waarden kunnen leiden tot een betere online reputatie. Andere websites zijn eerder geneigd te linken naar bronnen die als experts in hun vakgebied worden beschouwd, wat kan leiden tot een beter backlinkprofiel, een cruciale factor in SEO.
 6. Conversieratio’s: Hoewel conversieratio’s niet direct een rankingfactor zijn, kan het verhogen van het vertrouwen en de geloofwaardigheid van een website leiden tot hogere conversieratio’s, wat indirect een positieve SEO-impact kan hebben door bijvoorbeeld verhoogde gebruikersinteractie.

In essentie is E.E.A.T. een reflectie van Google’s streven naar een betrouwbaarder en waardevoller web. SEO’s en content creators moeten deze principes in gedachten houden bij het plannen en uitvoeren van hun strategieën om de best mogelijke resultaten te behalen.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om E.E.A.T. aan te tonen:

 1. Toon expertise:
  • Kwalitatieve inhoud: Zorg ervoor dat je content diepgaand, accuraat en relevant is voor je publiek.
  • Opleiding en certificeringen: Vermeld relevante opleidingen, certificeringen en cursussen die je hebt gevolgd, met name in vakgebieden waar specialisatie belangrijk is.
  • Consistent publiceren: Regelmatige, hoogwaardige content toont aan dat je actief en deskundig bent in je vakgebied.
 2. Bouw authoriteit op:
  • Backlinks: Verkrijg backlinks van gerenommeerde websites binnen jouw industrie.
  • Gastbloggen: Publiceer op gerenommeerde sites binnen je niche.
  • Laat jezelf zien als een expert: Word actief op fora, geef webinars, spreek op conferenties en neem deel aan podcasts.
  • Beoordelingen en getuigenissen: Verzamel positieve beoordelingen en getuigenissen, en toon deze prominent op je website.
 3. Bewijs betrouwbaarheid:
  • Transparantie: Zorg voor duidelijke contactinformatie, een ‘Over Ons’-pagina met informatie over je team, en eventuele bedrijfsgeschiedenis.
  • Privacy: Hanteer een duidelijk en eerlijk privacybeleid en zorg voor een veilige site (HTTPS).
  • Correcties en updates: Wanneer je fouten maakt in je content, corrigeer deze dan snel en transparant. Update oude content regelmatig om de nauwkeurigheid te waarborgen.
  • Referenties: Citeer betrouwbare bronnen in je content en maak gebruik van externe links naar erkende experts.
 4. Betrokkenheid :
  • Wees actief en behulpzaam op sociale media en in de commentaarsecties van je blog.
  • Creëer en onderhoud relaties met andere experts in je vakgebied.
  • Werk samen met anderen aan onderzoek, publicaties of andere projecten.
 5. Consistente branding:
  • Zorg dat je merk en boodschap consistent zijn over alle kanalen. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en herkenbaarheid.
 6. Vermijd controversiële praktijken:
  • Vermijd technieken die als Black Hat SEO worden beschouwd of die je reputatie kunnen schaden. Zorg ervoor dat je altijd ethisch en eerlijk handelt.

Door actief te werken aan het demonstreren van E.E.A.T., vergroot je niet alleen je kansen op betere rankings in zoekmachines, maar bouw je ook vertrouwen op bij je doelgroep. Het is een langetermijnstrategie die zowel geduld als inspanning vereist, maar de voordelen zijn aanzienlijk.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen