fbpx

Wat is SEO?

08/08/2023

Ontdek hier Gratis wat SEO is, hoe algoritmes werken, 14 rankingfactoren, 2 SEO trends, welke SEO strategieën toe te passen & wat de toekomst brengt.

Het kan een uitdaging zijn om jouw website op de eerste pagina van Google te krijgen, maar met de juiste strategieën kun je jouw online aanwezigheid verbeteren en meer verkeer naar je website genereren.

We bespreken niet alleen de verschillende SEO Google technieken die je kunt gebruiken, maar ook waarom ze effectief zijn en hoe je ze kunt implementeren op jouw eigen website.

Wat is SEO en hoe werkt het juist?

SEO staat voor Search Engine Optimization (in het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie).

Het is het proces van het optimaliseren van online content, zodat een zoekmachine het graag als een topresultaat toont voor zoekopdrachten van een bepaalde zoekwoord of zin.

Hier is een korte uitleg over wat SEO is en hoe het werkt:

Zoekmachines, zoals Google, Bing en Yahoo, willen de beste en meest relevante informatie presenteren aan hun gebruikers.

Ze gebruiken complexe algoritmes om content te beoordelen en te bepalen welke pagina’s het waard zijn om te worden getoond en in welke volgorde, gebaseerd op een bepaalde zoekopdracht.

Deze zoekopdrachten zijn woorden of zinnen die gebruikers typen in zoekmachines.

Elke zoekopdracht heeft een bepaald zoekvolume, dit is het gemiddeld aantal keren dat een zoekopdracht voorkomt op maandelijkse basis. Hoe hoger het zoekvolume, hoe meer bezoekers je kunt aantrekken als je hoog in Google staat.

Het kiezen van de juiste zoekwoorden om je content rond te optimaliseren is dus  een cruciaal onderdeel van SEO.

Tools zoals Google’s Keyword Planner of andere zoekwoordonderzoektools kunnen nuttig zijn om relevante zoekwoorden te vinden.

SEO Algoritmes

Het hart van dit proces is het algoritme van zoekmachines, met Google’s algoritme als het meest prominente voorbeeld. Hier is een overzicht van wat je moet weten over SEO-algoritmes:

Een SEO-algoritme (of zoekmachinealgoritme) is een set regels of een complexe wiskundige formule die zoekmachines gebruiken om de positie van webpagina’s in hun zoekresultaten te bepalen.

Dit algoritme beoordeelt en rangschikt pagina’s op basis van honderden signalen om de meest relevante resultaten voor een bepaalde zoekopdracht te leveren.

Zoekmachines, met name Google, passen hun algoritmes regelmatig aan.

Dit doen ze om hun gebruikers de meest relevante en kwalitatieve resultaten te bieden en om manipulatieve SEO-tactieken te bestrijden.

Google rolt jaarlijks vele kleine updates en enkele grote updates (zoals Penguin, Panda, en BERT) uit.

Wat zijn Google rankingfactoren?

Google rankingfactoren zijn criteria die het zoekalgoritme van Google gebruikt om de positie (ranking) van webpagina’s in de zoekresultaten te bepalen.

Er zijn honderden van deze factoren, en Google geeft niet alle specifieke details vrij over hoe elk van deze factoren werkt.

Desondanks hebben SEO-experts door de jaren heen verschillende factoren geïdentificeerd die van invloed zijn op de zoekrangschikking.

Hier zijn enkele van de meest bekende en algemeen geaccepteerde Google rankingfactoren volgens meerdere SEO experten:

 1. Kwaliteit van de Content: Originele, relevante en waardevolle inhoud heeft de voorkeur.
 2. Backlinks: Links van andere websites naar jouw website. Hierbij wordt gekeken naar zowel het aantal links als de kwaliteit en relevantie van de verwijzende websites.
 3. Mobiele bruikbaarheid: Hoe gebruiksvriendelijk en toegankelijk je website is op mobiele apparaten.
 4. Paginasnelheid: Hoe snel je website en individuele pagina’s laden, vooral op mobiele apparaten.
 5. Beveiliging en toegankelijkheid: Bijvoorbeeld, websites die gebruik maken van HTTPS worden als veiliger beschouwd.
 6. Gebruikerservaring: Signalen zoals klikfrequentie (CTR), bouncepercentage, en tijd op de site.
 7. Domeinleeftijd, URL en autoriteit: Gevestigde domeinen met een duidelijke merkidentiteit hebben vaak een voorsprong.
 8. Technische SEO: Het gebruik van schema-markup, correcte HTML-tags, XML sitemap, etc.
 9. Sociale signalen: Verwijzingen en shares op sociale media kunnen een indirecte invloed hebben.
 10. Lokale SEO: Voor lokale zoekopdrachten zijn factoren zoals Google Mijn Bedrijf-vermeldingen, naam-adres-telefoonnummerconsistentie, en lokale recensies belangrijk.
 11. On-Page Optimalisatie: Het juiste gebruik van keywords in titels, meta-beschrijvingen, headers, en de inhoud zelf.
 12. E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness): Google’s kwaliteitsbeoordelingsrichtlijnen benadrukken het belang van expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, vooral voor YMYL (Your Money or Your Life) pagina’s.
 13. Content diepte en Topical Authority: Google geeft de voorkeur aan inhoud die een onderwerp diepgaand behandelt. Websites die zich richten op een specifiek onderwerp en uitgebreide informatie bieden, kunnen worden gezien als een autoriteit op dat gebied.
 14. Interne linking: Goed gestructureerde interne links helpen zoekmachines om de inhoud van een website beter te begrijpen en te indexeren.

Dit is slechts een oppervlakkige blik op enkele van de vele rankingfactoren van Google.

Het is ook belangrijk te onthouden dat Google’s algoritme voortdurend evolueert, en wat vandaag een belangrijke factor is, kan in de toekomst veranderen.

SEO-specialisten moeten daarom altijd op de hoogte blijven van de laatste trends en updates in de wereld van zoekmachineoptimalisatie.

De 3 onderdelen van SEO waar je altijd aandacht voor moet hebben

De drie pijlers van SEO bieden een gestructureerde manier om te denken over de verschillende aspecten van zoekmachineoptimalisatie. De drie pijlers zijn: Technische SEO, On-Page SEO (Content), en Off-Page SEO.

1. Technische SEO:

Technische SEO heeft betrekking op de infrastructuur van een website en zorgt ervoor dat zoekmachines gemakkelijk door de site kunnen navigeren en de content kunnen indexeren.

Hoe websites hieraan moeten voldoen:

 • Crawlbaarheid: Zorg ervoor dat zoekmachines je site gemakkelijk kunnen crawlen met behulp van een XML-sitemap en door de robots.txt correct in te stellen.
 • Mobielvriendelijkheid: Met een groeiend aantal zoekopdrachten vanaf mobiele apparaten, moet een site mobielvriendelijk en responsief zijn.
 • Site snelheid: Optimaliseer de laadtijden door het minimaliseren van code, het verminderen van redirects, het optimaliseren van afbeeldingen, en gebruik te maken van browser caching en CDN’s.
 • HTTPS/SSL: Een beveiligde website (aangeduid met HTTPS in de URL) wordt als een rankingfactor gezien door Google.
 • Duplicaat content: Voorkom dubbele content om ervoor te zorgen dat zoekmachines weten welke pagina’s moeten worden geïndexeerd en gerangschikt.

2. On-Page SEO (Content):

On-Page SEO heeft betrekking op de optimalisatie van individuele pagina’s van de website, inclusief de content en de HTML-code.

Hoe websites hieraan moeten voldoen:

 • Kwalitatieve content: Produceer originele, waardevolle en relevante content die aansluit bij de zoekintentie van gebruikers. Content optimalisatie is tevens een continue proces. Dit kan in de vorm van een blog zijn, maar dit kunnen tevens landingspagina zijn, social media content, een SEO-content plan, etc.
 • Zoekwoordoptimalisatie: Gebruik relevante zoekwoorden in de titel, meta beschrijving, URL’s, headers en throughout the content.
 • Gebruik van multimedia: Integreer afbeeldingen, video’s en infographics waar nodig en optimaliseer deze met alt-tags en beschrijvingen.
 • Interne linking: Creëer interne links tussen gerelateerde pagina’s om gebruikers en zoekmachines te helpen bij het navigeren door je website.
 • Meta tags: Gebruik relevante meta titels en beschrijvingen om zowel gebruikers als zoekmachines te informeren over de inhoud van de pagina.

3. Off-Page SEO:

Off-Page SEO heeft betrekking op externe rankingfactoren die niet direct op je website staan, met name linkbuilding.

Hoe websites hieraan moeten voldoen:

 • Linkbuilding: Verkrijg kwalitatieve backlinks van gerenommeerde websites in jouw branche. Dit kan via gastbloggen, partnerschappen, of natuurlijke vermeldingen.
 • Sociale signalen: Actieve aanwezigheid op sociale media kan positieve signalen sturen naar zoekmachines over de relevantie en autoriteit van je website.
 • Online vermeldingen: Zelfs niet-gelinkte vermeldingen (ook wel “brand mentions” genoemd) kunnen positief zijn voor SEO.
 • Lokale SEO: Voor lokale bedrijven is het essentieel om te zorgen voor consistente vermeldingen in online directories, positieve reviews en een geoptimaliseerd Google Mijn Bedrijf-profiel.

Elke pijler van SEO is cruciaal voor het algehele succes van een website in zoekmachines. Terwijl sommige websites misschien sterker zijn in één gebied dan in een ander, is het belangrijk om een evenwichtige aanpak te hebben en te streven naar uitmuntendheid in alle drie de pijlers.

SEO Google en zoekmachine optimalisatie

SEO trend in 2024: Wat is E.E.A.T en waarom is het belangrijk?

E-E-A-T staat voor Ervaring, Expertise, Autoriteit en Vertrouwen. Dit raamwerk wordt door Google gehanteerd om de inhoudelijke waarde van online content te meten.

Ervaring: Voor kwalitatieve content is het essentieel dat de maker ervan diepgaande kennis en ervaring heeft met het betreffende onderwerp. Google waardeert artikelen die op feitelijke ervaringen, case studies en authentieke verhalen zijn gebaseerd. Dergelijke content biedt lezers gedetailleerde en relevante inzichten.

Expertise: Je verkrijgt de status van expert door regelmatig kwalitatief hoogwaardige artikelen te publiceren binnen een specifiek vakgebied. Factoren die deze expertise onderstrepen zijn:

 • Gebruik van specifieke vaktermen.
 • Verwijzingen naar relevante onderzoeken of studies.
 • Gedetailleerde bronvermeldingen.

Autoriteit: De mate waarin anderen in jouw branche je werk erkennen en waarderen speelt een cruciale rol. Regelmatige citaties, verwijzingen en backlinks duiden op een brede erkenning en autoriteit binnen je vakgebied.

Vertrouwen: Naast kwalitatieve content moet je website ook betrouwbaar zijn. Dit wordt onderstreept door:

 • Een veilige websiteverbinding (HTTPS).
 • Een heldere en gebruiksvriendelijke navigatie.
 • Optimalisatie voor mobiel gebruik.
 • Duidelijke contactopties voor gebruikers.

Door SEO Google te optimaliseren, kun je jouw website laten voldoen aan de ranking factoren die Google en andere zoekmachines hanteren. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en kan leiden tot hogere rankings in de zoekresultaten.

SEO Strategie om autoriteit op te bouwen: Wat is topical authority?

Topical Authority: Topical authority verwijst naar de expertise van een website of contentmaker binnen een specifiek onderwerp of een groep gerelateerde onderwerpen. Het gaat niet alleen om het hebben van veel inhoud, maar ook om de kwaliteit, relevantie en diepte van die inhoud.

Wanneer een website wordt beschouwd als het hebben van ‘topical authority’, betekent dit dat de inhoud als betrouwbaar en deskundig wordt beschouwd binnen dat specifieke gebied.

Zoekmachines, zoals Google, geven voorrang aan websites met een hoge topical authority omdat ze willen dat gebruikers toegang hebben tot de beste en meest relevante informatie voor hun zoekopdrachten.

Content Cluster: Een content cluster is een strategische benadering van contentcreatie en -organisatie waarbij hoofdcontent (vaak aangeduid als “pillar content”) wordt ondersteund door een reeks gerelateerde, maar meer gespecificeerde subonderwerpen. Deze subonderwerpen worden vaak “cluster content” of “subtopics” genoemd.

De pillar content is een uitgebreid stuk over een breed onderwerp, terwijl de cluster content dieper ingaat op specifieke aspecten of subonderwerpen van dat brede onderwerp. Alle cluster content is gelinkt aan de pillar content en vaak ook onderling aan elkaar.

SEO Google rankingfactoren

Wat is NLP en hoe speelt het een rol bij zoekmachines en bij cluster content?

NLP staat voor “Natural Language Processing“, wat een tak van kunstmatige intelligentie (AI) is die zich richt op de interactie tussen computers en menselijke taal.

Het doel van NLP is om systemen te ontwikkelen die tekst kunnen begrijpen en genereren op een manier die waarde toevoegt aan menselijke gebruikers.

Rol van NLP bij zoekmachines:

 1. Begrijpen van Query Intent: NLP helpt zoekmachines de intentie achter zoekopdrachten van gebruikers te begrijpen. Dit gaat verder dan het matchen van trefwoorden; het gaat om het interpreteren van de context, nuances en semantiek van de zoekopdracht om relevante resultaten te leveren.
 2. Contextueel Zoeken: Met behulp van NLP kunnen zoekmachines de context en betekenis van woorden in een zin of document begrijpen, waardoor ze nauwkeurigere zoekresultaten kunnen leveren.
 3. Sentimentanalyse: NLP stelt zoekmachines in staat om het sentiment achter content te begrijpen, wat nuttig kan zijn bij het rangschikken van reviews, opmerkingen of artikelen op basis van de toon of stemming van de content.
 4. Entity Recognition: NLP kan bepaalde entiteiten zoals namen van mensen, organisaties, locaties, enz. in content herkennen. Dit verbetert de relevantie van zoekresultaten door content te identificeren die specifieke entiteiten bevat waarnaar een gebruiker mogelijk op zoek is.

Rol van NLP bij Cluster Content:

 1. Content Organisatie: NLP kan contentmakers helpen bij het identificeren van belangrijke onderwerpen en subonderwerpen binnen een tekst. Dit kan hen helpen bij het opdelen van content in relevante clusters.
 2. Semantische Relaties: Door de semantische relaties tussen verschillende stukken content te begrijpen, kunnen contentmakers betere interne linkstructuren opzetten, waarbij relevante artikelen of pagina’s aan elkaar worden gelinkt binnen een cluster.
 3. Optimalisatie voor Zoekintentie: Met inzicht in hoe mensen natuurlijke taal gebruiken en wat hun bedoelingen zijn, kunnen contentmakers hun content beter afstemmen op de werkelijke vragen en behoeften van hun doelgroep.
 4. Content Gap Analyse: Door de belangrijke thema’s en subthema’s binnen een onderwerp te begrijpen, kunnen contentmakers mogelijke “gaten” in hun content identificeren, wat gebieden zijn die nog niet voldoende zijn behandeld en die kunnen worden aangepakt in toekomstige stukken.

Black Hat SEO

Wat is White Hat, Black Hat & Gray Hat SEO?

‘White-hat’ en ‘black-hat‘ SEO zijn termen die worden gebruikt om de verschillende benaderingen van zoekmachineoptimalisatie (SEO) te beschrijven.

Ze verwijzen naar de technieken die worden gebruikt om hogere rankings in zoekmachines te behalen, en of deze technieken wel of niet in overeenstemming zijn met de richtlijnen van zoekmachines zoals Google.

White Hat zijn SEO-praktijken die in lijn zijn met de richtlijnen, regels en beleidsmaatregelen van zoekmachines.

Black Hat zijn SEO-praktijken die de zoekmachinerichtlijnen schenden en vaak worden gebruikt om snelle, onnatuurlijke stijgingen in de zoekrangschikking te bereiken. Black-hat SEO richt zich op ‘loopholes’ of zwakke punten in het zoekalgoritme om onverdiende rankings te krijgen.

Terwijl deze technieken in eerste instantie effectief kunnen lijken, lopen websites die ze gebruiken het risico te worden bestraft of volledig uit de zoekindex van zoekmachines te worden verwijderd.

Gray Hat SEO bevindt zich in het grijze gebied tussen White Hat SEO (technieken die volledig in lijn zijn met de richtlijnen van zoekmachines) en Black Hat SEO (technieken die de richtlijnen van zoekmachines overtreden en kunnen leiden tot sancties).

In feite zijn Gray Hat SEO-tactieken die wellicht niet expliciet in de richtlijnen van zoekmachines zoals Google staan verboden, maar die toch als twijfelachtig kunnen worden beschouwd. Ze bevinden zich in een soort van morele ‘grijze zone’.

White Hat SEO strategieën

Hier zijn enkele voorbeelden van white-hat SEO-strategieën:

 1. Kwalitatieve contentcreatie: Produceer originele, relevante en waardevolle content die bezoekers helpt en informeert. Dit kan variëren van diepgaande blogposts en artikelen tot video’s, infographics en nog veel meer. Belangrijk is om de richtlijnen omtrent SEO copywriting goed in acht te nemen.
 2. Content Clusters en Topic Authority: Creëer contentclusters rond specifieke onderwerpen waar je autoriteit in wilt opbouwen, en link intern tussen deze gerelateerde artikelen.
 3. Relevante keyword research: Keyword research gaat om het vinden van zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijfsdoelstellingen, en integreer ze op een natuurlijke manier in je content.
 4. On-page optimalisatie: Dit omvat het optimaliseren van meta-tags (zoals titels, beschrijvingen), het gebruik van header tags (H1, H2, enz.), het optimaliseren van afbeeldingen (alt-teksten en bestandsgroottes), en het structureren van URL’s.
 5. Mobiele optimalisatie: Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is en goed presteert op verschillende apparaten.
 6. Paginasnelheid optimalisatie: Werk aan het verbeteren van de laadtijd van je website door middel van technieken zoals browsercaching, optimalisatie van afbeeldingen en het minimaliseren van scripts.
 7. Linkbuilding: Het opbouwen van natuurlijke en kwalitatieve backlinks van betrouwbare en relevante websites. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld gastbloggen, het creëren van waardevolle content die anderen willen delen, of het opbouwen van relaties in je industrie.
 8. Technische SEO: Verbeter de technische aspecten van je website, zoals de sitestructuur, XML-sitemaps, robots.txt-bestand, en het oplossen van 404-fouten.
 9. Lokale SEO: Optimaliseer je website voor lokale zoekopdrachten, wat onder meer het claimen en optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-pagina, het verkrijgen van lokale recensies en het consistent houden van NAW-gegevens (naam, adres, telefoonnummer) op verschillende platforms omvat.
 10. Gebruikerservaring (UX): Zorg voor een intuïtieve navigatie, duidelijke call-to-action knoppen, en een algemene prettige ervaring voor bezoekers.
 11. Schema markup: Gebruik structured data om zoekmachines gedetailleerdere informatie over de inhoud van je pagina’s te geven, wat kan leiden tot verbeterde rich snippets in zoekresultaten.
 12. Engagement metrics: Werk eraan om de tijd die bezoekers op je site doorbrengen te verlengen en het bouncepercentage te verlagen door middel van kwalitatieve content en goede interne linkbuilding.
 13. Conversie Ratio Optimalisatie (CRO): Dit is essentieel voor websites die hun bezoekers willen omzetten in acties zoals aanmeldingen, aankopen of andere gewenste uitkomsten. Terwijl SEO zich richt op het verhogen van organisch verkeer naar een website, richt CRO zich op het maximaliseren van de waarde van dat verkeer door het conversiepercentage te verhogen

Black Hat SEO strategieën

Hier zijn enkele voorbeelden van black-hat SEO-strategieën:

 1. Keyword Stuffing: Overmatig en onnatuurlijk gebruik van keywords op een pagina om de rankings te beïnvloeden.
 2. Hidden Text: Tekst die is verborgen voor gebruikers maar zichtbaar is voor zoekmachines, vaak door de tekst dezelfde kleur te geven als de achtergrond of door deze buiten het zichtbare schermgebied te plaatsen.
 3. Cloaking: Het presenteren van andere content aan zoekmachines dan aan gebruikers, vaak om de rankings te beïnvloeden.
 4. Doorway Pages: Pagina’s die speciaal zijn gemaakt om goed te ranken in zoekmachines voor specifieke keywords, maar die gebruikers direct doorsturen naar een andere pagina.
 5. Duplicate Content: Het kopiëren van content van andere websites zonder toestemming en/of zonder waarde toe te voegen.
 6. Link Farms: Websites die uitsluitend zijn opgezet om backlinks naar andere sites te creëren.
 7. Blog Comment Spam: Het plaatsen van ongerelateerde of spammy links in blogreacties.
 8. Private Blog Networks (PBNs): Het kopen of creëren van meerdere websites met als enig doel het genereren van links naar een hoofdwebsite.
 9. Negatieve SEO: Het opzettelijk proberen schade toe te brengen aan de rankings van concurrenten, bijvoorbeeld door spammy backlinks naar hun site te bouwen.
 10. Over-optimalisatie van Anchor Text: Overmatig gebruik van exact-match anchor text in backlinks om rankings te manipuleren.
 11. Misbruik van Rich Snippets: Het toevoegen van onjuiste of misleidende gestructureerde datamarkeringen aan pagina’s.

Gray Hat SEO strategieën

Enkele voorbeelden van Gray Hat SEO-tactieken:

 1. Artikel spinning: Dit is het proces van het herschrijven van bestaande content zodat het wordt gezien als nieuwe en unieke content. Moderne spinners kunnen inhoud zodanig herschrijven dat deze voor zoekmachines uniek lijkt, hoewel de kwaliteit en waarde voor de gebruiker discutabel kan zijn.
 2. Het kopen van oude domeinen: Sommige SEO’s kopen verlopen domeinen om te profiteren van hun bestaande autoriteit en backlinks, en leiden deze door naar hun hoofdsite.
 3. Drie-weg linkruil: In plaats van een directe linkruil (wat gemakkelijk detecteerbaar is door zoekmachines), zou site A linken naar site B, site B naar site C en site C naar site A, waardoor het minder direct en dus moeilijker te detecteren is.
 4. Het lichtelijk overdrijven van keyword density: Hoewel keyword stuffing duidelijk een Black Hat-strategie is, proberen sommigen de grenzen van keyword density subtiel te pushen zonder al te flagrant te zijn.

Hoewel Gray Hat SEO-tactieken snellere resultaten kunnen opleveren dan strikt White Hat-methoden, komt dit met een aanzienlijk risico. Wat vandaag wordt beschouwd als “grijs gebied” kan morgen duidelijk worden gedefinieerd als in strijd met de richtlijnen, wat kan leiden tot sancties voor sites die deze tactieken gebruiken.

Daarom wordt over het algemeen aangeraden om voorzichtig te zijn met het toepassen van Gray Hat-methoden en indien mogelijk te kiezen voor bewezen White Hat-strategieën.

relevante zoekwoorden

De toekomst van SEO

De toekomst van SEO is een onderwerp van voortdurende speculatie en discussie binnen de digitale marketinggemeenschap.

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen welke exacte veranderingen er zullen plaatsvinden, zijn er enkele algemeen geaccepteerde trends en verwachtingen voor de toekomst van zoekmachineoptimalisatie die we hieronder kort toelichten.

Voice Search

Van smartphones tot slimme luidsprekers en smart TV’s, het uitvoeren van webzoekopdrachten met een virtuele assistent wordt tegenwoordig meer en meer gedaan. In veel gevallen is het sneller, handiger en gemakkelijker dan het intypen van een zoekopdracht.

Maar hier zit een addertje onder het gras: een zoekopdracht met voice search verschilt van een tekstuele zoekopdracht. Wanneer we tegen onze apparaten praten, formuleren we onze vragen anders, meer in lijn met onze natuurlijke spreektaal.

Dit betekent dat SEO-consultants en marketeers hun strategieën hebben moeten aanpassen om deze groeiende groep gebruikers te bereiken.

Alsof dat nog niet genoeg is, is het verkrijgen van een hoge positie in voice search niet eenvoudig. Apparaten die spraakgestuurde zoekopdrachten ondersteunen, tonen vaak alleen de top één tot drie resultaten voor een bepaalde vraag. Voice Search SEO zal dus alleen maar belangrijker worden in de toekomst.

Generative AI & Search Generative Experience (SGE)

Google en andere zoekmachines gebruiken AI en machine learning om zoekopdrachten beter te begrijpen en relevantere resultaten te leveren. SEO-strategieën zullen zich moeten aanpassen aan deze geavanceerdere algoritmen.

Search Generative Experience wordt wellicht binnenkort uitgerold voor de Belgische en Nederlandse zoekmachine van Google.

SEO

Wat zijn de meest gebruikte SEO tools?

Er zijn tal van SEO-tools beschikbaar die professionals helpen bij het optimaliseren van websites, het analyseren van prestaties, het opsporen van problemen en het begrijpen van concurrenten. Hier zijn enkele van de meest gebruikte SEO-tools:

 1. Google Analytics: Een essentiële tool om websiteverkeer, gebruikersgedrag en conversies te analyseren.
 2. Google Search Console: Via Search Console krijg je inzichten over hoe Google een website ziet, zoals crawlfouten, mobiele bruikbaarheid en welke zoekopdrachten leiden tot weergaven en klikken naar de site.
 3. SEMrush: Een uitgebreide SEO-toolkit die helpt bij keyword research, positietracking, concurrentieanalyse en meer.
 4. Ahrefs: Biedt tools voor backlink-analyse, keyword research, contentonderzoek en websitescans.
 5. Moz Pro: Biedt tools voor linkanalyse, keyword research en site-audits.
 6. Screaming Frog SEO Spider: Een desktopprogramma dat websites crawlt en technische SEO-problemen identificeert.
 7. Yoast SEO: Een WordPress-plugin die helpt bij het optimaliseren van paginacontent, meta-descriptions en titels.
 8. Ubersuggest: Biedt inzichten in backlinks, verkeer en keyword research.
 9. Majestic SEO: Biedt informatie over linkprofielen en heeft metrics zoals Trust Flow en Citation Flow.
 10. GTmetrix & Pingdom: Beide tools analyseren de laadsnelheden en prestaties van websites.
 11. BuzzSumo: Hiermee kunt u populaire content in uw niche vinden.
 12. KWFinder: Helpt bij het vinden van long-tail keywords met een lagere concurrentie.
 13. Google’s Mobile-Friendly Test: Test de mobiele gebruiksvriendelijkheid van een website.
 14. Google’s Pagespeed Insights: Analyseert de snelheid van een webpagina en biedt optimalisatiesuggesties.
 15. SEOptimer: Voert een snelle SEO audit uit van een site.
 16. Google Rich Results Tester: Hiermee kunt u testen hoe uw gestructureerde data wordt gelezen door Google en of ze in aanmerking komen voor rich results in de zoekresultaten.
 17. Answer the Public: Een visuele keyword research tool die vragen, voorzetsels, vergelijkingen en gerelateerde zoekopdrachten toont gebaseerd op een ingevoerd keyword.
 18. Copyscape: Een online plagiaat checker waarmee je kunt controleren of content elders op het internet voorkomt, wat belangrijk is voor het vermijden van duplicate content issues.

Elk van deze SEO checkers speelt een specifieke rol in de SEO-proces, afhankelijk van wat je probeert te bereiken. Ze zijn nuttig voor alles, van technische audits tot content planning en optimalisatie.

off-page SEO strategieën

Meest courante SEO termen & vakjargon

SEO is een breed veld met veel terminologie. Hier is een lijst van enkele van de meest courante termen:

 1. Algoritme: Een set regels die zoekmachines gebruiken om de relevantie en rangorde van pagina’s in de zoekresultaten te bepalen.
 2. Backlink (Inkomende link): Een link van een andere website naar jouw website.
 3. Canonical Tag: Een manier om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina als de “hoofd”-versie moet worden beschouwd, waardoor duplicate content problemen worden voorkomen.
 4. Crawlen: Het proces waarbij zoekmachines webpagina’s ontdekken en indexeren.
 5. CTR (Click-Through Rate): Het percentage van de mensen dat klikt op jouw vermelding in de zoekresultaten.
 6. Domain Authority (DA): Een metriek ontwikkeld door Moz die de “kracht” en “invloed” van een website schat op basis van het aantal en de kwaliteit van de backlinks.
 7. Gestuctureerde Data: Code toegevoegd aan pagina’s om specifieke typen content te identificeren, zoals artikelen, recensies en evenementen, zodat zoekmachines ze gemakkelijker kunnen begrijpen.
 8. Keyword (Zoekwoord): Een woord of zin die gebruikers intypen in zoekmachines om informatie te vinden.
 9. Meta Description: Een korte beschrijving van de inhoud van een webpagina, vaak weergegeven in de zoekresultaten.
 10. NoFollow: Een attribuut dat aan links kan worden toegevoegd om te voorkomen dat zoekmachines die specifieke link volgen of er “waarde” aan geven.
 11. On-page SEO: Optimalisatie technieken die toegepast worden op de website zelf, zoals content optimalisatie, meta tags, en interne linking.
 12. Off-page SEO: Optimalisatie technieken buiten de website, meestal gericht op het verkrijgen van backlinks.
 13. SERP (Search Engine Results Page): De pagina waarop zoekmachines de resultaten van een zoekopdracht weergeven.
 14. Sitemap: Een bestand of pagina die de structuur van een website toont, vaak gebruikt door zoekmachines om een website te crawlen.
 15. Title Tag: Een HTML-tag die de titel van een webpagina definieert. Het wordt weergegeven in de zoekresultaten en in de tabbladen van browsers.
 16. URL (Uniform Resource Locator): Het adres van een webpagina.
 17. White Hat SEO: SEO technieken die in lijn zijn met de richtlijnen van zoekmachines.
 18. Black Hat SEO: SEO technieken die tegen de richtlijnen van zoekmachines ingaan, vaak met het doel om snel hogere rankings te behalen, maar met het risico van sancties.
 19. Gray Hat SEO: Technieken die tussen white en black hat in zitten. Ze zijn niet expliciet verboden door zoekmachines, maar worden ook niet als volledig ethisch beschouwd.
 20. Core Web Vitals: Een set specifieke factoren die belangrijk zijn voor de algehele gebruikerservaring van een webpagina, zoals laadtijd en interactiviteit.
 21. Rich Snippets: Verrijkte zoekresultaten in de SERP, zoals sterbeoordelingen, afbeeldingen en prijzen, vaak gecreëerd met behulp van gestructureerde data.

Dit is slechts een basisset van SEO-termen. Het veld van SEO is uitgebreid en evolueert voortdurend, dus er zijn nog veel meer termen en concepten om te verkennen.

relevante zoekwoorden

SEO bronnen

Als je je wilt verdiepen in SEO, zijn er tal van betrouwbare bronnen beschikbaar die je kunt raadplegen. Hier zijn enkele van de meest gerespecteerde bronnen binnen de SEO-industrie:

relevante backlinks naar je website

FAQ

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is een strategie die zich richt op het aantrekken van klanten door relevante en behulpzame content te creëren. Het trekt potentiële klanten naar je website via kanalen zoals blogs, zoekmachines en sociale media.

Wat is outbound marketing?

Outbound marketing, vaak traditionele marketing genoemd, richt zich op het pushen van een boodschap naar een groot publiek, bijvoorbeeld via tv-advertenties, radiocommercials, printadvertenties en cold calls.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEO marketing gaat over het optimaliseren van je website om organisch (gratis) verkeer van zoekmachines te krijgen. SEA (Search Engine Advertising) gaat over het betalen voor advertenties die verschijnen boven de organische resultaten in zoekmachines.

Wat is SEM marketing?

SEM (Search Engine Marketing) is een overkoepelende term die zowel SEO als SEA omvat. Het gaat over het verhogen van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines via zowel organische optimalisatie als digitale marketing.

Wat zijn vriendelijke URL’s?

Vriendelijke URL’s (ook wel SEO-vriendelijke URL’s genoemd) zijn webadressen die gemakkelijk te lezen zijn voor zowel mensen als zoekmachines. Ze zijn vaak gestructureerd, bevatten relevante zoekwoorden en hebben geen onnodige karakters.

Hoe moet ik SEO teksten schrijven?

De belangrijkste tip voor het schrijven van SEO teksten is: Schrijf voor de lezer, niet alleen voor zoekmachines. Gebruik relevante zoekwoorden op natuurlijke wijze, zorg voor een logische structuur, gebruik interne en externe links waar relevant en zorg voor kwalitatieve, waardevolle inhoud.

Hoe moet ik een zoekwoorden onderzoek uitvoeren?

Begin met brainstormen, gebruik tools zoals Google Keyword Planner of Ubersuggest, analyseer de concurrentie, en houd rekening met zowel zoekvolume als concurrentieniveau.

Wat zijn meta descriptions?

Meta descriptions zijn korte samenvattingen van webpagina’s die verschijnen onder de titel in zoekmachine resultaten. Ze informeren zoekers over de inhoud van de pagina.

Een website crawlen, wat betekent dit?

Crawlen verwijst naar het proces waarbij zoekmachines zoals Google automatisch webpagina’s scannen om informatie te verzamelen voor hun index.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee website-eigenaren de aanwezigheid van hun site in Google Zoeken kunnen monitoren en beheren.

Hoe kom ik hoger in Google?

Hoger in Google komen doe je uiteraard door je website te optimaliseren. Produceer hoogwaardige content, verkrijg kwalitatieve backlinks, verbeter de gebruikservaring en snelheid van je website, en blijf up-to-date met Google’s algoritme updates.

Wat is een SEO analyse?

Een SEO analyse is een beoordeling van een website om te zien hoe goed deze is geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Wat is CTR?

CTR staat voor Click-Through Rate. Het is het percentage van de mensen dat op een advertentie of zoekresultaat klikt na het zien ervan.

Welke SEO tools bestaan er allemaal?

Er zijn er veel, waaronder Google Analytics, Google Search Console, SEMrush, Ahrefs, Moz, Ubersuggest en vele anderen.

Is WordPress ideaal voor SEO?

Ja, absoluut. WordPress en SEO is een “match made in heaven” omdat dit CMS systeel van nature al vrij zoekmachinevriendelijk is vanwege de schone code en de structuur van de website. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om de SEO van uw WordPress-website te verbeteren:

 1. Kies een SEO-vriendelijk thema: Selecteer een WordPress-thema dat goed is geoptimaliseerd voor SEO. Er zijn tal van thema’s beschikbaar die speciaal zijn ontworpen met SEO in gedachten.
 2. Gebruik SEO-plug-ins: Installeer en configureer SEO-plug-ins zoals Yoast SEO of All in One SEO Pack. Deze plug-ins helpen u met het optimaliseren van uw inhoud en meta-tags.
 3. Maak waardevolle inhoud: Publiceer regelmatig hoogwaardige, relevante en informatieve inhoud op uw website. Zorg ervoor dat uw inhoud gericht is op zoekwoorden die relevant zijn voor uw doelgroep.
 4. Optimaliseer afbeeldingen: Comprimeer en optimaliseer afbeeldingen voor snel laden en voeg alt-tekst toe aan afbeeldingen om zoekmachines te helpen begrijpen waar de afbeeldingen over gaan.
 5. Gebruik schone URL-structuren: Zorg ervoor dat uw URL’s kort, duidelijk en zoekmachinevriendelijk zijn. Vermijd lange en verwarrende URL’s.
 6. Verbeter de laadsnelheid: Snelle laadtijden zijn cruciaal voor SEO. Gebruik caching-plug-ins en optimaliseer uw website om de laadsnelheid te versnellen.
 7. Gebruik interne en externe links: Link naar andere relevante pagina’s op uw website (interne links) en naar betrouwbare externe bronnen om uw inhoud te versterken.
 8. Optimaliseer voor mobiele apparaten: Zorg ervoor dat uw website responsive is en goed werkt op mobiele apparaten, aangezien mobielvriendelijkheid een belangrijk aspect is van SEO.
 9. Analyseer en meet uw SEO-voortgang: Gebruik hulpmiddelen zoals Google Analytics en Google Search Console om de prestaties van uw website in zoekmachines bij te houden en te analyseren.

Wat zijn de meest populaire SEO plugins voor WordPress?

Enkele populaire SEO plugins voor WordPress zijn All in One SEO Pack, SEOPress, Yoast SEO en Rank Math.

Wat is een SEO checker?

Een SEO checker is een tool die je website analyseert om te zien hoe goed het is geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Wat betekent core web vitals?

Core Web Vitals zijn een set specifieke factoren die Google beschouwt als essentieel voor de algehele gebruikerservaring van een webpagina. Ze omvatten metingen zoals laadtijd, interactiviteit en stabiliteit van content tijdens het laden.

Wat zijn rich snippets?

Rich snippets zijn uitgebreide stukjes informatie die naast de standaard titel en beschrijving in zoekresultaten verschijnen, zoals sterbeoordelingen, prijzen of receptingrediënten.

Hoe moet ik afbeeldingen optimaliseren voor SEO?

Afbeeldingen optimaliseren is een must omdat zoekmachines zo beter verstaan waar je content over gaat en omdat het een invloed heeft op de prestaties van je website . Gebruik relevante bestandsnamen, comprimeer voor webkwaliteit zonder kwaliteitsverlies, voeg alt-teksten toe en overweeg responsieve afbeeldingen voor verschillende apparaten.

Wat kunnen we bij RegioWebsites voor u betekenen?

RegioWebsites is een SEO marketing bureau en dat wil zeggen dat wij u kunnen helpen met webdesign, SEO optimalisatie en online marketing met als doel het genereren van meer leads zodat je bedrijf meer winst kan maken. Wij werken voornamelijk voor lokale bedrijven in Vlaanderen.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen