fbpx

Yoast SEO: De Weg naar Betere Rankings

07/12/2023

In de wereld van WordPress, waar het optimaliseren van websites voor zoekmachines een voortdurende uitdaging vormt, neemt Yoast SEO een prominente plaats in.

Deze uitgebreide SEO-plugin, geliefd bij beginners en professionals, biedt gebruikers een krachtige toolset om hun websites te verbeteren voor betere zichtbaarheid en ranking in zoekmachines.

Dit artikel duikt in de kern van Yoast SEO, van de basisfunctionaliteiten tot de geavanceerde mogelijkheden en de voordelen van de premium versie.

We zullen ontdekken hoe Yoast SEO niet alleen helpt bij het technische aspect van SEO, maar ook bij het optimaliseren van content en het verbeteren van de algehele gebruikservaring van websites.

yoast seo

Wat is Yoast SEO?

Ontwikkeld om website-eigenaren te helpen bij het optimaliseren van hun content voor zoekmachines, is Yoast SEO geëvolueerd tot een essentieel instrument sinds de lancering.

Het biedt functies zoals het optimaliseren van trefwoorden, meta-beschrijvingen, en het genereren van XML-sitemaps. Een sleutelfunctie is de leesbaarheidscontrole, die de kwaliteit van de geschreven content verbetert.

Yoast SEO ondersteunt ook sociale media integratie en biedt uitgebreide analyses om gebruikers te helpen hun SEO-inspanningen te verbeteren.

Yoast SEO: De Weg naar Betere Rankings

Installatie van Yoast SEO

 1. Inloggen op WordPress Dashboard: Ga naar je WordPress-website en log in met je beheerdersaccount.
 2. Navigeren naar Plugins: In het dashboard, vind je aan de linkerkant een menu. Klik op ‘Plugins’ en vervolgens op ‘Nieuwe plugin’.
 3. Zoeken naar Yoast SEO: Gebruik de zoekbalk in het plugins-gedeelte om ‘Yoast SEO’ te zoeken.
 4. Plugin Installeren: Je zult de Yoast SEO-plugin in de zoekresultaten zien. Klik op ‘Nu installeren’ naast de plugin.
 5. Plugin Activeren: Nadat de installatie is voltooid, klik je op ‘Activeren’ om de plugin te activeren.

yoast installeren

Basisconfiguratie en Instellingen

 1. Toegang tot Yoast SEO-instellingen: Na activering vind je Yoast SEO in het zijmenu van je dashboard. Klik erop om de instellingen te openen.
 2. Configuratie Wizard: Yoast SEO biedt een configuratie wizard om je te helpen met de basisinstellingen. Klik op ‘Start de configuratie wizard’ en volg de stappen. Dit omvat het instellen van je website-type, bedrijfsinformatie, sociale media-profielen, enz.
 3. Titels en Meta-instellingen: Navigeer naar SEO > Zoekweergave om titels en meta-instellingen aan te passen. Hier kun je sjablonen voor titels en meta-beschrijvingen instellen voor berichten, pagina’s en andere posttypes.
 4. Sociale Integratie: Ga naar SEO > Sociaal om je sociale media-profielen te koppelen en te configureren hoe je inhoud wordt gedeeld op sociale platforms zoals Facebook en Twitter.
 5. XML Sitemaps: Yoast SEO genereert automatisch XML-sitemaps. Ga naar SEO > Algemeen > Functies en zorg ervoor dat de XML-sitemapfunctie is ingeschakeld.
 6. Geavanceerde Instellingen: Afhankelijk van je behoeften kun je ook geavanceerde instellingen zoals breadcrumbs, permalinks en RSS-optimalisatie verkennen en configureren.
 7. Content Analyse: Wanneer je nieuwe inhoud toevoegt of bestaande inhoud bewerkt, gebruik dan de Yoast SEO-meta box onder de editor. Hier kun je focus-trefwoorden instellen, meta-beschrijvingen toevoegen, en de leesbaarheid en SEO-analyse van je inhoud bekijken.
 8. Opslaan en Testen: Na het doorvoeren van je instellingen, sla je wijzigingen op. Test je website om te zorgen dat alles correct werkt.

Door deze stappen te volgen, kun je Yoast SEO effectief installeren en configureren op je WordPress-site. Het is belangrijk om regelmatig terug te keren naar de Yoast SEO-instellingen om ervoor te zorgen dat je site geoptimaliseerd blijft naarmate de SEO-normen en -praktijken evolueren.

yoast configuratie

Hoe Werkt Yoast SEO?

Yoast SEO is een krachtige plugin voor WordPress die is ontworpen om website-eigenaren te helpen bij het optimaliseren van hun content voor zoekmachines. Hier is hoe het werkt:

Content Optimalisatie:

Nadat Yoast SEO is geactiveerd, kun je aan de slag met content optimalisatie. Ga naar de bewerkingspagina van een bericht of pagina in WordPress.

Focus Trefwoord:

Voer een focus trefwoord in voor het bericht of de pagina waaraan je werkt. Dit is het trefwoord waarop je wilt dat je content wordt gerangschikt in zoekmachines.

Analyse van de Content:

Yoast SEO voert een grondige analyse uit van je content op basis van het ingevoerde focus trefwoord. Het controleert verschillende aspecten van je content, waaronder de titel, metabeschrijving, koppen, en meer.

SEO-scores en Aanbevelingen:

De plugin geeft je een SEO-score en geeft aanbevelingen om je content te verbeteren. Het beoordeelt factoren zoals trefwoordgebruik, leesbaarheid, interne en externe links, en meer.

Realtime Optimalisatie:

Terwijl je content bewerkt, geeft Yoast SEO realtime feedback. Het laat je zien hoe goed je content is geoptimaliseerd en suggereert verbeteringen.

Leesbaarheidsanalyse:

Naast SEO-optimalisatie analyseert Yoast SEO ook de leesbaarheid van je content. Het geeft aanbevelingen om de tekst leesbaarder te maken voor je doelgroep.

Metabeschrijving en Social Sharing:

Je kunt de metabeschrijving aanpassen die wordt weergegeven in zoekresultaten en op sociale mediaplatforms. Dit stelt je in staat om je content aantrekkelijker te maken voor potentiële bezoekers.

Problemen Oplossen:

Als er problemen zijn met je SEO-optimalisatie, zal Yoast SEO je informeren en helpen bij het oplossen ervan.

Geavanceerde Functionaliteiten:

Yoast SEO biedt ook geavanceerde functionaliteiten, zoals XML-sitemaps genereren, canonical URLs instellen, en integratie met Google Search Console voor diepgaande inzichten.

Blijf Op de Hoogte:

Omdat zoekmachine-algoritmen voortdurend evolueren, blijft Yoast SEO up-to-date. De plugin wordt regelmatig bijgewerkt om ervoor te zorgen dat je content altijd voldoet aan de nieuwste SEO-richtlijnen.

Optimalisatie Voor Mobiel:

Yoast SEO zorgt ook voor mobiele optimalisatie, waardoor je content goed wordt weergegeven op smartphones en tablets.

yoast social media

Gratis vs. Premium Versie

Hier is een vergelijking tussen de gratis en premium versies van Yoast SEO:

Functies Yoast Gratis Yoast Premium
Meerdere focus trefwoorden Nee Ja
Sociale snippet previews Nee Ja
Leesbaarheidscontrole Ja Ja
Breadcrumbs Ja Ja
Canonical URLs Ja Ja
Robots.txt Ja Ja
.Htaccess-bestanden Ja Ja
Sitemaps Ja Ja
Plugin-updates Ja Ja
Interne link suggesties Nee Ja
Inhoudsanalyse Nee Ja
Redirect manager Nee Ja
Export focus trefwoorden Nee Ja
1-jaar ondersteuning Nee Ja
Ad-vrij Nee Ja
Prijs Gratis $99

Yoast Premium biedt extra functies zoals het richten op meerdere trefwoorden, sociale media previews, interne link suggesties en een redirect manager. Deze uitgebreide functies kunnen nuttig zijn voor gebruikers die hun SEO-inspanningen willen verdiepen.

De Voordelen Van Yoast SEO

Yoast SEO is van cruciaal belang voor website-eigenaren en marketeers vanwege de volgende redenen:

 1. Verbeterde Zoekmachine Zichtbaarheid: Yoast SEO biedt praktische tools om uw website-inhoud te optimaliseren. Door deze plugin te gebruiken, vergroot u de kans dat uw pagina’s hoger worden gerangschikt in zoekresultaten, wat leidt tot meer organisch verkeer.
 2. Geoptimaliseerde Content: Yoast SEO analyseert uw inhoud en geeft waardevolle suggesties om uw teksten te verbeteren. Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden, het optimaliseren van meta-beschrijvingen en het verbeteren van leesbaarheid.
 3. Technische SEO-Optimalisatie: De plugin behandelt technische aspecten van SEO, zoals het genereren van XML-sitemaps, canonical tags en het vermijden van dubbele inhoud. Hierdoor wordt uw website beter geïndexeerd door zoekmachines.
 4. Inzichtelijke Analyses: De plugin biedt gedetailleerde rapporten en analyses, waardoor u kunt begrijpen hoe uw site presteert in zoekresultaten en waar u verbeteringen kunt aanbrengen.

Toekomst, TrenDs en ontWikkelingen van Yoast SEO

De Nadelen van Yoast SEO

Hoewel Yoast SEO een krachtige en populaire tool is voor zoekmachineoptimalisatie, zijn er enkele nadelen en uitdagingen waarmee gebruikers rekening moeten houden.

Het is belangrijk om deze te begrijpen om het maximale uit de tool te halen en mogelijke beperkingen te overwinnen.

1. Complexiteit voor Beginners: Voor mensen die nieuw zijn in SEO, kan de uitgebreide set functies en instellingen van Yoast SEO aanvankelijk overweldigend zijn. Het vereist wat leercurve om de tool effectief te gebruiken.

2. Overafhankelijkheid: Sommige gebruikers kunnen overafhankelijk worden van Yoast SEO en vergeten dat het slechts een hulpmiddel is. Het is belangrijk om te onthouden dat goede inhoud en een solide SEO-strategie meer omvatten dan alleen het volgen van Yoast-aanbevelingen.

3. Niet Altijd 100% Accuraat: Hoewel Yoast SEO waardevolle suggesties biedt, is het niet altijd 100% accuraat. Gebruikers moeten hun eigen beoordelingsvermogen gebruiken en niet blindelings vertrouwen op de scores en aanbevelingen van de tool.

4. Zoekintentie en Inhoudskwaliteit: Hoewel Yoast SEO helpt bij technische optimalisatie, kan het geen zoekintentie beoordelen of de algehele kwaliteit van de inhoud verbeteren.

5. Alleen voor WordPress: Yoast SEO is primair ontworpen voor WordPress-gebruikers. Als u een website op een ander platform heeft, heeft u mogelijk geen toegang tot deze tool.

MOGELIJKHEDEN

Alternatieve WordPress SEO plugins

Enkele populaire alternatieve WordPress plugins voor SEO zijn:

 1. All in One SEO Pack: Een veelzijdige SEO-plugin die vergelijkbare functies biedt als Yoast, waaronder ondersteuning voor XML-sitemaps, SEO-integratie voor e-commerce sites en ondersteuning voor Google Analytics.
 2. SEOPress: Een eenvoudige, krachtige en gebruiksvriendelijke SEO-plugin, inclusief functies zoals social media sharing, sitemaps, en contentanalyse.
 3. Rank Math: Rank Math is een snelgroeiende plugin die bekend staat om zijn gebruiksvriendelijke interface en rijke functieset, waaronder Google Schema-markup, trefwoordoptimalisatie, en 404-monitoring.
 4. The SEO Framework: Een lichtgewicht en automatische SEO-oplossing, ideaal voor diegenen die een eenvoudige en minder opdringerige plugin zoeken.
 5. WP Meta SEO: Deze plugin biedt uitgebreide controle over meta-informatie, zoals titels en beschrijvingen, en biedt bulkbewerkingsopties.

Naat andere plugins kan je ook gebruik maken van een tools voor een SEO check van je website.

FAQ’s

Is de gratis versie goed genoeg voor mijn website?

Ja, de gratis versie is vaak voldoende voor basis SEO-behoeften. Het biedt essentiële functies zoals leesbaarheidscontrole, basis trefwoordoptimalisatie, en sitemapgeneratie, wat nuttig is voor kleine tot middelgrote website

Kan ik overstappen van Yoast SEO naar een andere plugin?

Ja, je kunt overstappen van Yoast SEO naar een andere plugin. Veel SEO-plugins bieden importfuncties waarmee je bestaande SEO-instellingen en data kunt overzetten. Het is echter belangrijk om de overstap zorgvuldig te plannen en te testen om eventuele verstoringen in je SEO te minimaliseren.

Is Yoast SEO compatibel met alle WordPress-thema’s?

Yoast SEO is over het algemeen compatibel met de meeste WordPress-thema’s. Echter, bij sommige thema’s kunnen specifieke aanpassingen of instellingen nodig zijn voor optimale functionaliteit. Het is altijd aan te raden om compatibiliteit te controleren en indien nodig contact op te nemen met de thema-ontwikkelaar.

Heeft Yoast SEO invloed op de laadsnelheid van mijn website?

Yoast SEO is ontworpen om minimale impact te hebben op de laadsnelheid van websites. De plugin is geoptimaliseerd voor prestaties, maar zoals bij elke plugin, is het belangrijk om de algehele prestaties en snelheid van je website regelmatig te monitoren.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen