fbpx

Alles wat je moet weten over Meta Descriptions voor SEO

08/12/2023

Meta descriptions spelen een cruciale rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze zijn meer dan alleen een stukje tekst onder een zoekresultaat.

In dit artikel ontdek je waarom meta descriptions zo belangrijk zijn en hoe je ze effectief kunt gebruiken om je online zichtbaarheid te vergroten en meer bezoekers naar je website te trekken.

Leer hoe je de kracht van meta descriptions in jouw voordeel kunt benutten.

Alles wat je moet weten over Meta Descriptions voor SEO

Wat is een Meta Description?

Een Meta Description, ook wel metadescriptie of metabeschrijving genoemd, is een korte beschrijving van de inhoud van een webpagina.

Deze beschrijving wordt meestal in de HTML-code van de pagina opgenomen en is bedoeld om zoekmachines en gebruikers te vertellen waar de pagina over gaat.

De meta description bevindt zich in de zogenaamde “head” sectie van de HTML-code van een webpagina, tussen de <head> en </head> tags.

Hier is een voorbeeld van hoe een meta description eruitziet in HTML: <meta name=”description” content=”Dit is een voorbeeld van een meta description. Het vertelt kort waar deze pagina over gaat.” />

De tekst tussen de content-attribuutwaarde, in dit geval “Dit is een voorbeeld van een meta description. Het vertelt kort waar deze pagina over gaat,” is de eigenlijke meta description.

Deze beschrijvingen worden vaak weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines, meestal onder de titel van de pagina.

Ze dienen als een samenvatting voor gebruikers, waardoor ze kunnen beslissen of ze op de link naar de pagina willen klikken of niet.

Een goed geschreven meta description kan de klikfrequentie (CTR) van een pagina verhogen en zo het verkeer naar de website verbeteren.

meta beschrijving

Doel van een Meta Description

Het belangrijkste doel van een meta description is om gebruikers een beknopte en aantrekkelijke samenvatting te bieden van wat ze kunnen verwachten op een specifieke webpagina.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het doel van een meta description:

 1. Gebruikersinformatie verschaffen: Een meta description moet de gebruikers informeren over de inhoud van de webpagina. Het geeft een voorproefje van wat ze kunnen vinden, wat hen helpt te bepalen of de pagina relevant is voor hun behoeften.
 2. Aantrekkelijkheid en klikbaarheid: Een goed geschreven meta description kan de aandacht van gebruikers trekken en hen aanmoedigen om op de link te klikken. Het moet dus overtuigend genoeg zijn om de CTR (Click-Through Rate) te verhogen.
 3. Verminderen van bounce rates: Door gebruikers een duidelijk idee te geven van wat ze op de pagina kunnen verwachten, helpt een meta description om onnodige bezoeken aan niet-relevante pagina’s te verminderen, wat op zijn beurt de bounce rate kan verminderen.
 4. Relevantie voor zoekopdrachten: Zoekmachines gebruiken meta descriptions om te bepalen hoe goed een pagina overeenkomt met een specifieke zoekopdracht. Het optimaliseren van meta descriptions met relevante zoekwoorden kan de positie van de pagina in zoekresultaten verbeteren.
 5. Verbetering van de gebruikerservaring: Een informatieve en relevante meta description draagt bij aan de algehele gebruikerservaring. Het helpt gebruikers om snel en gemakkelijk de inhoud te vinden die ze zoeken.
 6. Brandweergave: Voor bedrijven kan een aantrekkelijke meta description ook dienen als een kans om hun merkidentiteit en -waarden over te brengen aan potentiële klanten.

In essentie is het doel van een meta description om zoekers te helpen bepalen of een pagina aansluit bij hun behoeften en interesses, en tegelijkertijd zoekmachines te voorzien van informatie om de relevantie van de pagina voor specifieke zoekopdrachten te begrijpen.

Het is een cruciaal onderdeel van een effectieve SEO-strategie en draagt bij aan een positieve online gebruikerservaring.

meta beschrijving

Het Formaat van een Meta Description

Een standaardmeta description heeft een specifiek formaat dat moet worden gevolgd om effectief te zijn. Hier is informatie over hoe een standaardmeta description eruitziet, inclusief lengtebeperkingen en best practices:

 • 1. Lengtebeperking: Een typische meta description mag idealiter niet langer zijn dan ongeveer 150-160 tekens. Zoekmachines zoals Google kunnen langere meta descriptions inkorten, dus het is belangrijk om binnen deze limiet te blijven.
 • 2. Relevantie: Zorg ervoor dat de meta description nauwkeurig en relevant is voor de inhoud van de webpagina. Het moet een beknopte samenvatting bieden van wat bezoekers op de pagina kunnen verwachten.
 • 3. Inclusie van belangrijke zoekwoorden: Gebruik relevante zoekwoorden in de meta description, vooral als deze overeenkomen met de zoektermen die mensen gebruiken om naar uw inhoud te zoeken. Dit kan de relevantie van uw pagina vergroten.
 • 4. Duidelijkheid: Maak de beschrijving helder en begrijpelijk. Vermijd jargon of overmatig technische taal die de gebruiker mogelijk niet begrijpt.
 • 5. Oproep tot actie (Call-to-Action): Voeg indien mogelijk een oproep tot actie toe aan de meta description om gebruikers aan te moedigen om te klikken. Dit kan onder meer “Lees meer”, “Ontdek nu” of “Vergelijk prijzen” zijn, afhankelijk van het doel van de pagina.
 • 6. Vermijd dubbele inhoud: Zorg ervoor dat elke meta description uniek is voor elke pagina op uw website. Hergebruik geen identieke beschrijvingen voor meerdere pagina’s, omdat dit de effectiviteit kan verminderen.
 • 7. Vermijd speciale tekens: Hoewel sommige speciale tekens zoals kogelpunten of accolades creatief kunnen lijken, kunnen ze soms problemen veroorzaken in zoekresultaten. Het is meestal het beste om ze te vermijden.
 • 8. Aandacht voor merknaam: Als uw merknaam bekend is, kan het toevoegen ervan aan de meta description de herkenning en klikbaarheid vergroten.

Een goed geoptimaliseerde meta description houdt rekening met deze best practices om gebruikers te helpen begrijpen waar een pagina over gaat en aan te moedigen om door te klikken naar uw website.

Het is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en kan de zichtbaarheid van uw pagina’s in zoekresultaten verbeteren.

Google Webdesign

Het Belang van Relevantie

Het hebben van een relevante meta description die nauw aansluit bij de inhoud van de webpagina is van cruciaal belang om verschillende redenen:

Gebruikerservaring:

Een relevante meta description biedt gebruikers een duidelijk idee van wat ze kunnen verwachten wanneer ze op een link klikken.

Dit vermindert de kans op teleurstelling wanneer de daadwerkelijke inhoud van de pagina niet overeenkomt met de verwachtingen die in de beschrijving zijn gewekt.

Een goede gebruikerservaring is essentieel voor het behouden van bezoekers op uw website.

CTR (Click-Through Rate):

Een meta description die de inhoud van de pagina nauwkeurig weerspiegelt, kan de CTR verhogen.

Wanneer gebruikers zien dat de beschrijving relevante informatie bevat die aansluit bij hun zoekopdracht, zijn ze eerder geneigd om door te klikken naar uw pagina.

Vertrouwen opbouwen

Consistente en relevante meta descriptions dragen bij aan het opbouwen van vertrouwen bij de gebruikers.

Wanneer ze merken dat uw beschrijvingen betrouwbaar zijn en overeenkomen met wat ze op de pagina vinden, zullen ze meer geneigd zijn om terug te keren naar uw website voor verdere informatie.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zoekmachines waarderen relevante meta descriptions omdat ze helpen bij het begrijpen van de inhoud van een pagina en de relevantie ervan voor zoekopdrachten. Dit kan de positie van uw pagina in zoekresultaten verbeteren.

Lagere bounce rate

Als de meta description relevant is voor de inhoud van de pagina, is de kans kleiner dat bezoekers de pagina onmiddellijk verlaten (bounce rate).

Ze hebben immers geklikt omdat ze verwachten te vinden wat ze zochten.

Voorkomen van verwarring

Een irrelevante of misleidende meta description kan leiden tot verwarring bij gebruikers, wat schadelijk kan zijn voor uw merkreputatie. Het kan er ook voor zorgen dat gebruikers snel terugkeren naar de zoekresultatenpagina, wat een negatief signaal kan zijn voor zoekmachines.

In het kort is het belang van relevantie in een meta description duidelijk: het verhoogt de gebruikersbetrokkenheid, verbetert de CTR, draagt bij aan een positieve gebruikerservaring en heeft positieve effecten op zowel SEO als de reputatie van uw website. Het is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat uw meta descriptions altijd relevant zijn voor de inhoud van de bijbehorende webpagina’s.

voorbeelden van effectieve SEO bechrijvingen

Bij elke Metabeschrijving hoort ook een Meta Titel

Elke metabeschrijving wordt voorafgegaan door een metatitel. Een titel bestaat idealiter uit max. 60 karakters en dezelfde best practices gelden hiervoor.

Voorbeelden van Effectieve Meta Descriptions en Meta Titels

Hier zijn enkele illustratieve voorbeelden van effectieve meta descriptions en waarom ze goed werken:

1. Voorbeeld: “Ontdek de Beste Tips voor Gezonde Recepten”

 • Waarom het effectief is: Deze meta description belooft nuttige tips voor gezonde recepten, wat overeenkomt met de inhoud van de pagina.
 • Het wekt de nieuwsgierigheid van mensen die op zoek zijn naar gezonde voeding.

2. Voorbeeld: “Koop Nu Trendy Kleding voor de Laagste Prijzen”

 • Waarom het effectief is: Deze meta description combineert de aantrekkelijke elementen van ‘koop nu’, ‘trendy kleding’, en ‘laagste prijzen’. Het spoort gebruikers aan om te klikken en te winkelen.

3. Voorbeeld: “Leer de Kunst van Yoga: Essentiële Houdingen en Ademhalingstechnieken”

 • Waarom het effectief is: Deze meta description belicht de specifieke informatie die gebruikers kunnen verwachten, namelijk het leren van yoga-houdingen en ademhalingstechnieken.
 • Dit spreekt mensen aan die geïnteresseerd zijn in yoga-instructies.

4. Voorbeeld: “Ontdek de Geheimen van Succesvol Bloggen”

 • Waarom het effectief is: Het wekt nieuwsgierigheid op door te suggereren dat er geheimen zijn om succesvol te bloggen. Dit kan mensen aanspreken die op zoek zijn naar tips voor bloggen.

5. Voorbeeld: “Exclusieve Kortingen op Elektronica: Bespaar Nu!”

 • Waarom het effectief is: Het benadrukt ‘exclusieve kortingen’ en ‘bespaar nu’, wat potentiële klanten aanspoort om te profiteren van de aanbieding.

6. Voorbeeld: “Reisgids voor Parijs: Topbezienswaardigheden en Insider Tips”

 • Waarom het effectief is: Deze meta description belooft relevante informatie voor reizigers die Parijs bezoeken, inclusief topbezienswaardigheden en insider tips.

7. Voorbeeld: “Verbeter Je Golfspel met Professionele Instructies”

 • Waarom het effectief is: Het benadrukt ‘professionele instructies’, wat aantrekkelijk is voor mensen die hun golfspel willen verbeteren.

Effectieve meta descriptions spreken de juiste doelgroep aan, zijn informatief, en wekken nieuwsgierigheid of aantrekkingskracht op.

Ze moeten nauw aansluiten bij de inhoud van de pagina en de verwachtingen van de gebruikers, en ze moeten uitnodigen tot klikken om de volledige inhoud te ontdekken.

tips voor het schrijven

Tips voor het Schrijven van een Sterke Meta Description en Meta Title

Hier zijn enkele praktische tips en richtlijnen voor het schrijven van overtuigende meta descriptions:

1. Wees beknopt: Houd de meta description kort en krachtig, bij voorkeur binnen de limiet van 150-160 tekens. Zorg ervoor dat de boodschap duidelijk en bondig is.

2. Relevantie voor de inhoud: Zorg ervoor dat de meta description nauwkeurig weerspiegelt waar de pagina over gaat. Het moet de belangrijkste inhoudspunten van de pagina samenvatten.

3. Gebruik sleutelwoorden: Integreer relevante sleutelwoorden in de meta description, vooral die welke mensen gebruiken bij het zoeken naar vergelijkbare inhoud. Dit kan de zichtbaarheid van uw pagina in zoekresultaten verbeteren.

4. Uniciteit: Schrijf unieke meta descriptions voor elke pagina op uw website. Vermijd het gebruik van dezelfde beschrijvingen voor meerdere pagina’s, omdat dit de effectiviteit kan verminderen.

5. Verleid de lezer: Gebruik actiegerichte taal die de lezer aanmoedigt om door te klikken. Gebruik woorden zoals “Ontdek,” “Lees meer,” of “Koop nu.”

6. Vermijd dubbelzinnigheid: Zorg ervoor dat de meta description niet vaag of dubbelzinnig is. Het moet de verwachtingen van de gebruiker duidelijk definiëren.

7. Roep de waarde op: Benadruk de voordelen of waarde die gebruikers uit uw pagina kunnen halen. Waarom zouden ze moeten klikken?

8. Vermijd speciale tekens: Hoewel sommige speciale tekens creatief lijken, kunnen ze problemen veroorzaken in zoekresultaten. Gebruik ze spaarzaam, indien nodig.

9. Wees eerlijk: Vermijd misleidende meta descriptions. De beschrijving moet een nauwkeurige weerspiegeling zijn van de inhoud van de pagina.

10. Test en optimaliseer: Monitor de prestaties van uw meta descriptions en pas deze indien nodig aan. A/B-testen kunnen u helpen te bepalen welke beschrijvingen het beste werken.

11. Denk aan mobiele gebruikers: Houd er rekening mee dat mobiele apparaten kortere meta descriptions kunnen weergeven. Zorg ervoor dat uw beschrijvingen op zowel desktop- als mobiele apparaten effectief zijn.

12. Lokale SEO: Als uw bedrijf lokaal gericht is, voeg dan relevante locatie-informatie toe aan de meta description, zoals de stad of regio waarin u actief bent.

Het schrijven van sterke meta descriptions vergt aandacht voor detail en een goed begrip van uw doelgroep. Met deze tips kunt u meta descriptions creëren die niet alleen zoekmachinevriendelijk zijn, maar ook gebruikers aanspreken en aanmoedigen om op uw links te klikken.

best practices

FAQ’s

Wat gebeurt er als mijn meta description langer is dan 160 tekens?

Als uw meta description langer is dan 160 tekens, bestaat het risico dat zoekmachines deze inkorten. Het is belangrijk om binnen deze limiet te blijven om te voorkomen dat uw beschrijving niet volledig wordt weergegeven in zoekresultaten.

Moet ik altijd zoekwoorden in mijn meta description opnemen?

Het is een goed idee om relevante zoekwoorden op te nemen in uw meta description, maar overdrijf niet. Zorg ervoor dat de beschrijving natuurlijk klinkt en de belangrijkste inhoud van de pagina samenvat.

Kan ik dezelfde meta description voor meerdere pagina’s gebruiken?

Het is beter om unieke meta descriptions te schrijven voor elke pagina op uw website. Hergebruik geen identieke beschrijvingen, omdat dit de effectiviteit kan verminderen.

Wat als mijn pagina geen meta description heeft?

Als een pagina geen specifieke meta description heeft, halen zoekmachines mogelijk automatisch inhoud van de pagina om weer te geven in de zoekresultaten. Het is echter beter om zelf relevante meta descriptions te schrijven om de controle te behouden over wat er wordt weergegeven.

Moet ik speciale tekens vermijden in mijn meta description?

Over het algemeen is het raadzaam om speciale tekens zoals kogelpunten, accolades, of andere symbolen te vermijden, omdat ze soms problemen kunnen veroorzaken in zoekresultaten. Het is meestal het beste om tekst eenvoudig en duidelijk te houden.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen