fbpx

Restaurant Website: De Ultieme Gids

11/12/2023

Of je nu een nieuw restaurant opent of je bestaande eetgelegenheid wilt uitbreiden, een aantrekkelijke en functionele website is een essentieel onderdeel van je succes voor klantenbinding, marketing, en zelfs directe verkoop.

In deze gids nemen we je mee op een culinaire reis door de wereld van restaurant websites.

Van het kiezen van het juiste platform en ontwerp tot het integreren van online bestelfuncties en het verbeteren van de lokale SEO, we bieden een stap-voor-stap gids om een boeiende, functionele en veilige website voor jouw culinaire onderneming te creëren.

Met praktische tips en deskundig advies, zorgen we ervoor dat je website niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook strategisch is ingericht om meer klanten te trekken en je restaurant naar een hoger niveau te tillen.

De Ultieme Gids voor een Restaurant Website

Waarom Jouw Restaurant Een Website Nodig Heeft

Een restaurant zonder website is tegenwoordig als een leeg tafeltje in een volle eetzaal.

Het hebben van een website voor jouw restaurant is van cruciaal belang om je culinaire kunsten te presenteren, reserveringen te beheren, en gasten te voorzien van essentiële informatie zoals menu’s, openingstijden en contactgegevens.

Een website laten maken voor je eetzaak is meer dan alleen een online visitekaartje creeëren; het is de digitale ingang van jouw culinaire wereld. Hier zijn enkele redenen waarom een restaurant website essentieel is:

1. Vindbaarheid en Online Zichtbaarheid

Met een goed ontworpen website kun je gemakkelijk worden gevonden door gasten die op zoek zijn naar restaurants in jouw omgeving. Dit vergroot je online zichtbaarheid en trekt potentiële gasten aan.

2. Reserveringen en Contactgegevens

Een restaurant website biedt gasten de mogelijkheid om eenvoudig reserveringen te maken. Bovendien kunnen ze snel je contactgegevens vinden, zoals je adres, telefoonnummer en openingstijden.

3. Menu’s en Gerechten Presenteren

Laat je culinaire hoogstandjes zien! Plaats je menu’s en gerechten online, zodat gasten alvast kunnen watertanden voordat ze je restaurant bezoeken.

4. Online Beoordelingen en Getuigenissen

Positieve beoordelingen en getuigenissen van tevreden gasten kunnen op je website worden weergegeven om vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten.

restaurant website

Maak Je Restaurant Website Met WordPress

WordPress is een veelgebruikt platform voor het maken van websites, inclusief die voor restaurants.

Het biedt zowel voordelen als nadelen, die hieronder worden besproken.

Daarnaast zal ik uitleggen waarom het soms beter kan zijn om te kiezen voor een professionele webdesigner die een website op maat kan maken.

Voordelen van WordPress:

 1. Flexibiliteit: WordPress biedt een breed scala aan thema’s en plug-ins, waardoor je veel vrijheid hebt om je website aan te passen aan je specifieke behoeften en stijl.
 2. Gebruiksvriendelijk: Het is relatief eenvoudig om te leren hoe je met WordPress moet werken, zelfs voor beginners.
 3. SEO-vriendelijk: WordPress is geoptimaliseerd voor zoekmachines, wat helpt bij het verbeteren van de zichtbaarheid van je website.
 4. Grote Community: Er is een uitgebreide gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die regelmatig bijdragen aan verbeteringen en ondersteuning bieden.

Nadelen van WordPress:

 1. Regelmatig Onderhoud Nodig: WordPress vereist regelmatig updates voor thema’s, plug-ins en de kernsoftware om veilig te blijven.
 2. Leercurve: Hoewel WordPress gebruiksvriendelijk is, kan het enige tijd duren om alle functionaliteiten volledig onder de knie te krijgen.

Opties voor WordPress Templates:

Er zijn veel thema’s beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor restaurants.

Deze thema’s bieden functies zoals menuweergave, online reserveringen en contactinformatie.

Ze kunnen ook geïntegreerd worden met sociale media en beoordelingssystemen. Het is belangrijk om een thema te kiezen dat responsief is (goed werkt op mobiele apparaten) en dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Waarom Kiezen voor een Professionele Webdesigner:

 1. Maatwerk: Geen templates, maar een betaalbaar design op maat. Een professionele webdesigner kan een website ontwerpen die perfect aansluit bij de unieke stijl en behoeften van je restaurant.
 2. Expertise en Ervaring: Webdesigners brengen kennis en ervaring mee die essentieel zijn voor het creëren van een gebruiksvriendelijke, effectieve website.
 3. Tijdbesparing: Het zelf leren en opzetten van een WordPress-website kan veel tijd in beslag nemen. Een professional kan dit proces efficiënter maken.
 4. Geïntegreerde Marketingstrategieën: Professionals kunnen ook helpen bij het integreren van effectieve marketingstrategieën in het ontwerp van de website.
 5. Ondersteuning en Onderhoud: Na de lancering van de website kunnen webdesigners voortdurende ondersteuning en onderhoud bieden, wat cruciaal is voor de beveiliging en prestaties van de site.

Door te kiezen voor een professionele webdesigner, investeer je in een unieke en hoogwaardige online vertegenwoordiging van je restaurant, wat kan leiden tot een betere gebruikerservaring, verhoogde klanttevredenheid en uiteindelijk meer bedrijfssucces.

Of Eerder Kiezen Voor Wix?

Net als bij WordPress, heeft het gebruik van Wix voor het bouwen van een restaurantwebsite zowel voor- als nadelen.

Hier is een overzicht:

Voordelen van Wix:

 1. Gebruiksgemak: Wix is bekend om zijn drag-and-drop interface, waardoor het voor beginners eenvoudig is om een website te bouwen zonder technische vaardigheden.
 2. All-inclusive Platform: Wix biedt hosting, templates, en een scala aan functies binnen één platform, wat het beheer vereenvoudigt.
 3. Ruime Keuze aan Templates: Er is een ruime keuze aan visueel aantrekkelijke templates speciaal ontworpen voor restaurants.
 4. Geen Onderhoud: Gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over technisch onderhoud zoals updates of beveiligingspatches.

Nadelen van Wix:

 1. Minder Flexibiliteit: Vergeleken met WordPress biedt Wix minder aanpassingsmogelijkheden, vooral als het gaat om geavanceerde functies.
 2. SEO-Beperkingen: Hoewel Wix in de loop der jaren verbeteringen heeft aangebracht op het gebied van SEO, kan het nog steeds achterblijven in vergelijking met andere platforms.
 3. Exporteerbaarheid van Gegevens: Het is moeilijk tot onmogelijk om je website te migreren naar een ander platform als je besluit Wix te verlaten.
 4. Prijsstructuur: Wix kan op de lange termijn duurder zijn, vooral als je extra functies of apps nodig hebt.

WordPress vs. Wix Voor Je Restaurant Website?

Als je snel zelf aan de slag wilt en je hebt geen voorkennis van een platform, is Wix waarschijnlijk makkelijker en sneller. Goede oplossing voor de korte termijn.

Wil je een template met uitgebreidere mogelijkheden of een unieke website op maat voor je restaurant? Dan kies je best voor WordPress.

website restaurant

Belang van een Veilige Website:

 1. Bescherming van Klantgegevens: Restaurants verzamelen vaak persoonlijke informatie van klanten, zoals namen, adressen, en betalingsgegevens. Een veilige website beschermt deze gevoelige gegevens tegen ongeautoriseerde toegang.
 2. Vertrouwen van Klanten: Klanten zijn meer geneigd een website te vertrouwen en er gebruik van te maken als ze weten dat hun gegevens veilig zijn.
 3. Vermijden van Malware en Aanvallen: Websites die niet goed beveiligd zijn, kunnen gemakkelijk doelwit worden van malware en cyberaanvallen, wat kan leiden tot verstoring van de bedrijfsvoering en reputatieschade.
 4. SEO Voordelen: Zoekmachines geven de voorkeur aan veilige websites. Een beveiligde website kan dus beter scoren in zoekresultaten.
 5. Voldoen aan Wettelijke Eisen: Afhankelijk van de locatie kan het wettelijk verplicht zijn om bepaalde beveiligingsmaatregelen te treffen om klantgegevens te beschermen.

Hoe een WordPress website Beveiligen & Onderhouden?

 1. Regelmatige Updates: WordPress-websites vereisen regelmatige updates van de core software, thema’s en plug-ins om veilig en functioneel te blijven.
 2. Back-ups: Het is essentieel om regelmatig back-ups van de website te maken voor het geval er iets misgaat en gegevens hersteld moeten worden.
 3. Prestatiemonitoring: Het monitoren van de websiteprestaties om ervoor te zorgen dat de laadtijden snel zijn en dat er geen technische problemen zijn die de gebruikerservaring kunnen beïnvloeden.
 4. Goede Hosting: Kies voor een betrouwbare hostingprovider die regelmatige beveiligingsupdates biedt.
 5. SSL Certificaten: Een SSL-certificaat versleutelt gegevens die tussen de server en de browser van de gebruiker worden verzonden, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om deze te onderscheppen.
 6. Contentupdates: Het regelmatig bijwerken van de website met verse content, zoals menuwijzigingen, speciale aanbiedingen, en blogposts.

Voordelen van een Webdesigner voor Beveiliging:

 1. Deskundigheid: Professionele webdesigners zijn op de hoogte van de nieuwste beveiligingstrends en -technieken.
 2. Minder Zorgen: Door het uitbesteden van de websiteontwikkeling hoef je je minder zorgen te maken over technische details en kun je je concentreren op je bedrijf.
 3. Ondersteuning: Veel webdesigners bieden ondersteuning en onderhoud, waardoor je website beveiligd blijft tegen nieuwe bedreigingen.

restaurant website maken

Welke Content moet Er op mijn Restaurant Website?

 1. Menu’s: Je menu is het hart van je restaurantwebsite. Zorg ervoor dat het gemakkelijk te vinden en te navigeren is. Gebruik hoogwaardige foto’s van je gerechten en beschrijf ze met smakelijke details. Overweeg ook om seizoensgebonden menu’s of speciale aanbiedingen te benadrukken.
 2. Klantgetuigenissen: Voeg authentieke getuigenissen van klanten toe om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen. Dit kunnen korte quotes zijn of kleine case-studies van tevreden klanten.
 3. Professionele Foto’s: Investeer in professionele fotografie voor je website. Foto’s van hoge kwaliteit van je gerechten, restaurantinterieur en team kunnen een grote impact hebben op de perceptie van je merk.
 4. Branding en Design Consistentie: Zorg voor een consistent merkimago en ontwerp over je hele website. Dit omvat het gebruik van je logo, kleurenschema, lettertypen en andere designelementen die je merk vertegenwoordigen.
 5. Online Bestelsystemen: Integreer een online bestelsysteem om het voor klanten gemakkelijk te maken rechtstreeks vanaf je website te bestellen. Dit kan een ingebouwd systeem zijn of via een externe service zoals Thuisbezorgd of UberEats.

Het Gebruik van Recensies en Social Proof:

 1. Prominente Weergave: Plaats recensies en ratings op een zichtbare locatie op je website, zoals op de homepage of op een speciale ‘Testimonials’-pagina.
 2. Real-time Recensies: Overweeg tools te gebruiken die real-time recensies van platforms als Google, TripAdvisor, en Yelp op je website weergeven.
 3. Interactie met Recensies: Reageer op recensies, zowel positieve als negatieve, om betrokkenheid en zorg voor klantenervaringen te tonen.

Belang van Reviews

 • Vertrouwen en Geloofwaardigheid: Positieve recensies en ratings bouwen vertrouwen op bij potentiële klanten en versterken de geloofwaardigheid van je restaurant.
 • Besluitvorming: Social proof kan potentiële klanten beïnvloeden in hun besluitvormingsproces. Goede recensies kunnen de doorslag geven om voor jouw restaurant te kiezen.
 • Online Reputatie: Een sterke online reputatie, opgebouwd door positieve recensies en ratings, kan nieuwe klanten aantrekken en de zichtbaarheid van je restaurant verhogen.

Integratie van Reviews op de Website:

 1. Prominente Weergave: Plaats recensies en ratings op een zichtbare locatie op je website, zoals op de homepage of op een speciale ‘Testimonials’-pagina.
 2. Real-time Recensies: Overweeg tools te gebruiken die real-time recensies van platforms als Google, TripAdvisor, en Yelp op je website weergeven.
 3. Interactie met Recensies: Reageer op recensies, zowel positieve als negatieve, om betrokkenheid en zorg voor klantenervaringen te tonen.
 4. Case Studies: Gebruik gedetailleerde case studies of succesverhalen van klanten als een uitgebreidere vorm van recensies.

Belang van Social Proof:

 • Vertrouwen en Geloofwaardigheid: Positieve recensies en ratings bouwen vertrouwen op bij potentiële klanten en versterken de geloofwaardigheid van je restaurant.
 • Besluitvorming: Social proof kan potentiële klanten beïnvloeden in hun besluitvormingsproces. Goede recensies kunnen de doorslag geven om voor jouw restaurant te kiezen.
 • Online Reputatie: Een sterke online reputatie, opgebouwd door positieve recensies en ratings, kan nieuwe klanten aantrekken en de zichtbaarheid van je restaurant verhogen.

Opzetten van een Blog:

 1. Content Strategie: Ontwikkel een content strategie die past bij je merk. Dit kan variëren van het delen van recepten, achter-de-schermen verhalen, tot het uitlichten van speciale evenementen.
 2. Regelmatige Publicatie: Houd een consistent publicatieschema aan om lezers geïnteresseerd en betrokken te houden.
 3. Interactie met Lezers: Moedig interactie aan door reacties toe te staan en te reageren op reacties van lezers.
 4. SEO Optimalisatie: Optimaliseer je blogposts voor zoekmachines om de online zichtbaarheid te vergroten.

Gebruik van een Nieuwsbrief:

 1. E-mail Lijst Opbouwen: Bouw een e-mail lijst op door websitebezoekers de mogelijkheid te geven zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.
 2. Aantrekkelijke Inhoud: Verstuur nieuwsbrieven met aantrekkelijke inhoud, zoals exclusieve aanbiedingen, aankondigingen van evenementen, of interessante artikelen.
 3. Personalisatie: Personaliseer nieuwsbrieven op basis van klantvoorkeuren of eerdere interacties met je restaurant.
 4. Regelmaat: Verstuur nieuwsbrieven met een vaste frequentie, maar overspoel je abonnees niet met te veel e-mails.

Waarom een blog & nieuwsbrief integreren?

 • Klantenbinding: Regelmatige updates via blogs en nieuwsbrieven helpen bij het opbouwen van een langdurige relatie met klanten.
 • Merkbewustzijn: Door regelmatig inhoud te delen, blijft je merk top-of-mind bij je doelgroep.
 • Feedback en Betrokkenheid: Deze kanalen bieden mogelijkheden voor feedback en interactie, wat waardevolle inzichten kan opleveren voor bedrijfsverbeteringen.

restaurant website laten maken

Lokale SEO en Online Zichtbaarheid:

 1. Gebruik van Google Bedrijfsprofielen: Maak een Google Mijn Bedrijf-account aan om de zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten te vergroten. Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie (zoals locatie, openingstijden en contactgegevens) up-to-date is.
 2. Schema Markup: Gebruik schema markup om zoekmachines te helpen je website-inhoud beter te begrijpen. Dit kan informatie bevatten over je menu, evenementen, restaurantlocatie en reviews.
 3. Lokale Trefwoorden: Optimaliseer je website voor lokale zoekopdrachten door relevante lokale trefwoorden op te nemen in je websitecontent, zoals de naam van de stad of buurt waar je restaurant zich bevindt.
 4. Online Recensies: Moedig tevreden klanten aan om recensies achter te laten op platforms zoals Google, TripAdvisor en Yelp. Positieve recensies kunnen de lokale SEO aanzienlijk verbeteren.
 5. Mobielvriendelijke Website: Met een toenemend aantal klanten dat mobiele apparaten gebruikt, is het cruciaal dat je website mobielvriendelijk is. Dit betekent dat de website er goed uitziet en goed functioneert op zowel desktops als mobiele apparaten.

resto website

FAQ 

Hoe belangrijk is het ontwerp van mijn restaurant website?

Het ontwerp van je website is cruciaal. Het moet de sfeer en stijl van je restaurant weerspiegelen en gebruiksvriendelijk zijn. Een goed ontwerp helpt bij het creëren van een positieve eerste indruk en kan de beslissing van een klant om je restaurant te bezoeken beïnvloeden.

Moet ik een professionele fotograaf inhuren voor mijn website?

Hoewel dit niet strikt noodzakelijk is, kan het inhuren van een professionele fotograaf een groot verschil maken. Professionele foto’s van je gerechten en locatie kunnen de kwaliteit en aantrekkelijkheid van je website aanzienlijk verbeteren.

Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor zoekmachines?

Gebruik relevante trefwoorden, zorg voor snelle laadtijden, maak kwalitatieve en unieke content, en zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is. Vergeet ook niet je restaurant te registreren bij Google Mijn Bedrijf voor lokale SEO.

Is het nodig om een online reserveringssysteem op mijn website te hebben?

Een online reserveringssysteem is zeer aan te bevelen. Het biedt gemak voor je klanten en kan helpen bij het efficiënter beheren van je tafelreserveringen.

Hoe vaak moet ik de inhoud van mijn website bijwerken?

Je moet de inhoud van je website regelmatig bijwerken, vooral je menu, speciale aanbiedingen, evenementen en blogposts. Dit houdt je website actueel en relevant voor bezoekers.

Kan ik zelf een website bouwen of moet ik een professional inhuren?

Dit hangt af van je vaardigheden en de tijd die je hebt. Platforms zoals Wix maken het eenvoudiger om zelf een website te bouwen, maar een professional kan een meer gepolijste en op maat gemaakte oplossing bieden.

Hoe belangrijk zijn klantenrecensies op mijn website?

Klantenrecensies zijn zeer belangrijk. Ze bieden sociale bewijskracht en kunnen het vertrouwen van potentiële klanten vergroten. Zorg ervoor dat je actief recensies verzamelt en ze zichtbaar maakt op je website.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen