fbpx

Een nieuwe website bouwen | Hoe pak je dit aan?

24/07/2023

Een nieuwe website bouwen kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral als je niet helemaal weet waar je moet beginnen. Of je nu een klein bedrijf hebt of een grote onderneming runt, een sterke online aanwezigheid is tegenwoordig essentieel.

In dit artikel bespreken we de stappen die je moet nemen bij het bouwen van een nieuwe website en hoe je deze kunt promoten.

Voordat je begint met het bouwen van een nieuwe website, is het belangrijk om te weten waarom dit zo belangrijk is voor jouw bedrijf en wat de voordelen zijn. Door het bouwen van een nieuwe website zorg je ervoor dat jouw bedrijf online goed vindbaar is en een goede eerste indruk achterlaat bij potentiële klanten.

Waarom is een nieuwe website belangrijk voor jouw bedrijf?

Als eigenaar van een bedrijf is het hebben van een goed functionerende website tegenwoordig essentieel.

Een website is namelijk een uitstekend middel om je bedrijf te promoten en nieuwe klanten aan te trekken. Daarnaast fungeert het als online visitekaartje voor potentiële klanten die meer willen weten over jouw bedrijf en wat je te bieden hebt.

Een website die niet goed functioneert kan daarentegen juist leiden tot het verlies van bestaande klanten. Een website die niet gebruiksvriendelijk is, traag laadt of slecht te navigeren is kan namelijk erg frustrerend zijn voor de bezoeker en hen stimuleren om een andere website te bezoeken.

Een nieuwe website kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf beter presteert op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een website die geoptimaliseerd is voor zoekmachines zal hoger in de zoekresultaten verschijnen, wat resulteert in meer organische zoekopdrachten en verkeer naar je website.

Daarnaast kan een nieuwe website een modernere en frissere uitstraling aan jouw bedrijf geven, waardoor het aantrekkelijker wordt voor potentiële klanten. Bovendien kan een nieuwe website ook nieuwe functionaliteiten bevatten, zoals een blog of een online winkel, waardoor jouw bedrijf zich kan onderscheiden van de concurrentie.

zoekmachineoptimalisatie

Stappen bij het bouwen van een nieuwe website

Hieronder staan de stappen die je moet doorlopen om succesvol een nieuwe website te bouwen:

Bepaal het doel en de doelgroep van je website

Een goede website begint bij het bepalen van het doel en de doelgroep. Wat wil je bereiken met de website en wie is je doelgroep? Op basis hiervan kun je bepalen welke content en functionaliteiten er op de website moeten komen.

Kies een contentmanagementsysteem (CMS)

Er zijn verschillende contentmanagementsystemen beschikbaar, zoals WordPress, Joomla en Drupal. Kies een CMS dat past bij jouw eisen en vaardigheden. WordPress is bijvoorbeeld gebruiksvriendelijk en heeft veel mogelijkheden voor het ontwerpen van een website.

Maak een ontwerp voor je website

Een goed ontwerp is belangrijk voor de uitstraling van je website. De meeste CMS’en hebben standaardsjablonen beschikbaar, maar je kunt ook een professionele ontwerper zoals RegioWebsites inschakelen voor een uniek ontwerp.

Ontwikkel de content voor je website

Je website heeft content nodig om bezoekers te trekken en te informeren. Schrijf teksten, selecteer afbeeldingen en creëer video’s om je boodschap over te brengen. Houd hierbij rekening met zoekmachineoptimalisatie (SEO) om je website goed vindbaar te maken.

Bouw de website

Met het ontwerp en de content gereed, kun je beginnen met het bouwen van je website. Dit omvat het kiezen van de juiste hosting, het installeren van de CMS, het plaatsen van content en het testen van de website.

Zorg voor veiligheid en technisch onderhoud

Onderhoud en veiligheid gaan han din hand. Beveiliging is van essentieel belang voor je website. Installeer updates voor het CMS en de plugins om beveiligingsrisico’s te minimaliseren. Maak ook regelmatig een back-up van je website om eventuele problemen snel op te lossen.

SEO-stappen

Promoten van je nieuwe website

Een nieuwe website bouwen is slechts de eerste stap. Je wilt dat mensen je website bezoeken en dat ze er blijven hangen. Dit betekent dat je je website moet promoten om zoveel mogelijk verkeer te genereren. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO) – Door je website te optimaliseren voor zoekmachines, kun je hoger scoren in de zoekresultaten en meer verkeer naar je website genereren. Zorg ervoor dat je zoekwoorden gebruikt in je inhoud en metadata, en dat je website gemakkelijk te navigeren is.
  • Sociale media – Promoot je website op sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Maak een bedrijfspagina aan en deel je inhoud regelmatig. Je kunt ook betaalde advertenties op deze platforms gebruiken om je bereik te vergroten.
  • Adverteren in Google: Google Ads (voorheen Google AdWords) is een krachtig advertentieplatform. Adverteerders bereiken hun doelgroep op zoekresultatenpagina’s en websites van het Google Display Network. Grote voordeel? Je bereikt mensen die al op zoek zijn in Google naar een bepaalde service of product, dit zijn m.a.w. mensen met een “koopintentie”.
  • Contentmarketing – Creëer waardevolle inhoud zoals blogposts, infographics en video’s die relevant zijn voor je publiek. Dit kan helpen om je website te promoten en meer verkeer te genereren.
  • Offline marketing – Denk aan grafisch ontwerp zoals reclamefolders, flyers, affiches, brochures, digitale pdf’s, visitekaartjes, … om je bereik te vergroten en bezoekers naar je website te lokken.

Door deze strategieën te gebruiken, kun je je nieuwe website promoten, meer verkeer genereren en bezoekers omzetten in klanten.

promoten van nieuwe website

Veelgestelde vragen over het bouwen van een nieuwe website

Het bouwen van een nieuwe website kan voor veel ondernemers een uitdaging zijn. Daarom hebben we hier enkele veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij het proces.

Wat is het belang van responsive design bij het bouwen van een nieuwe website?

Responsive design zorgt ervoor dat je website er op elk apparaat, of het nu een desktop, laptop, tablet of smartphone is, goed uitziet en goed functioneert. Dit is essentieel voor een goede gebruikerservaring en een verhoogde conversieratio.

Welke webhosting moet ik kiezen voor mijn nieuwe website?

Het kiezen van de juiste webhosting is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je website, het aantal bezoekers dat je verwacht en het gewenste niveau van beveiliging. Doe je onderzoek en vergelijk verschillende webhostingproviders voordat je een keuze maakt.

Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor zoekmachines?

Enkele manieren om je website te optimaliseren voor zoekmachines zijn onder meer het gebruik van relevante trefwoorden in paginatitels, metabeschrijvingen en inhoud, het optimaliseren van afbeeldingen, het creëren van kwaliteitsinhoud en het verkrijgen van backlinks van andere websites.

Moet ik een professionele ontwerper inhuren voor mijn nieuwe website?

Het inhuren van een professionele designer kan zeker helpen bij het bouwen van een effectieve website. Een ontwerper kan je helpen bij het maken van een aantrekkelijk ontwerp dat aansluit bij jouw merkidentiteit en doelstellingen. Het is echter ook mogelijk om zelf een website te bouwen met behulp van verschillende online tools en sjablonen.

Hoeveel tijd kost het bouwen van een nieuwe website?

Het bouwen van complexe websites kan weken tot maanden kan duren, maar voor websites voor KMO’s en kleine bedrijven zoals aannemers, dakwerkers, restaurants, dokters, etc. moet je rekening houden met een doorlooptijd van ongeveer 2 tot 5 weken.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen