fbpx

Wat Is Een CMS Systeem? En Welk CMS Is Het Beste?

11/09/2023

Een website is tegenwoordig essentieel voor elk bedrijf of individu dat online zichtbaarheid wil creëren. Maar om een website vlot te beheren en te onderhouden, heb je een CMS nodig, oftewel een Content Management Systeem.

Als je meer wilt weten over de vraag: Wat is een CMS? Lees dan verder!

In dit artikel gaan we dieper in op wat een CMS is, waarom het belangrijk is en welke voordelen het biedt. Ook bekijken we enkele populaire CMS-systemen en beantwoorden we veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Voordat we in de details duiken, laten we eens kijken waarom dit artikel de moeite waard is. Een goed begrip van CMS-systemen is cruciaal voor iedereen die een website heeft of er een wil maken.

Of je nu een bedrijfseigenaar, een blogger, een webontwikkelaar of een marketeer bent, een CMS is een krachtige tool die je helpt om je online aanwezigheid te beheren en te verbeteren.

Wat is een CMS

Wat is een CMS?

Een Content Management Systeem (CMS) is een softwaretoepassing waarmee je digitale inhoud kunt maken, bewerken, organiseren en publiceren op het internet. Dit omvat tekst, afbeeldingen, video’s, en andere vormen van media.

Ga je een site bouwen? Dan is de kans zeer groot dat je dit zal doen met een van de populaire CMS systemen zoals WordPress, Joomla, Drupal, Wix, Squarespace, Shopify of Magento.

Het hoofddoel van een CMS is om het beheer van online-inhoud eenvoudiger en efficiënter te maken.

Waarom is een CMS belangrijk?

Een CMS maakt het beheer van je website veel efficiënter. Zonder een CMS zou je elke wijziging handmatig in de code van je website moeten aanbrengen, wat tijdrovend en foutgevoelig kan zijn.

Met een CMS kun je eenvoudig nieuwe inhoud toevoegen, bestaande inhoud bewerken en de structuur van je website aanpassen.

Voordelen van een CMS

Voordelen van een CMS

 • Gebruiksvriendelijkheid: CMS-systemen zijn over het algemeen ontworpen met de gebruiker in gedachten en bieden een intuïtieve interface.
 • Snelheid en efficiëntie: Je kunt snel nieuwe inhoud publiceren en updates uitvoeren zonder de hulp van een ontwikkelaar.
 • Meerdere gebruikers: CMS-systemen ondersteunen vaak meerdere gebruikersrollen, zodat je samen kunt werken aan je website.
 • Flexibiliteit: Je kunt de lay-out en functionaliteit van je website aanpassen door te kiezen uit een scala aan thema’s en plug-ins.
 • SEO-vriendelijkheid: Veel CMS-systemen zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines, waardoor je gemakkelijker kunt werken aan je online vindbaarheid.

Wordpress

Populaire CMS-systemen

Er zijn veel CMS-systemen beschikbaar, maar enkele van de meest populaire zijn:

 1. WordPress: Een van de meest gebruikte CMS-platforms ter wereld, bekend om zijn flexibiliteit en gebruiksgemak.
 2. Drupal: Een krachtig CMS dat populair is bij grote bedrijven en organisaties vanwege zijn schaalbaarheid.
 3. Joomla: Een CMS dat zich richt op het evenwicht tussen flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid.

FAQ’s: Wat is een CMS

Wat doet een CMS Systeem?

Een Content Management Systeem (CMS) is software die wordt gebruikt om digitale content te creëren, beheren, bewerken en publiceren op een website of ander digitaal platform. Het stelt gebruikers in staat om inhoud toe te voegen, bij te werken en te organiseren zonder diepgaande technische kennis.

Een CMS maakt het beheren van websites en het delen van informatie eenvoudiger en efficiënter.

Welke CMS systemen zijn er?

Er zijn talloze CMS-systemen beschikbaar, variërend van open-source tot commerciële oplossingen. Enkele populaire CMS-systemen zijn:

 • WordPress
 • Joomla
 • Drupal
 • Magento (voor e-commerce)
 • Shopify (voor e-commerce)
 • TYPO3
 • Wix
 • Squarespace
 • Blogger (voor blogs)

De keuze voor een CMS hangt af van je specifieke behoeften, zoals het type website dat je wilt bouwen, de complexiteit van de inhoud, de schaalbaarheid en het niveau van aanpassingsmogelijkheden dat je nodig hebt.

Wat is het beste CMS systeem?

Er is geen “beste” CMS-systeem dat voor iedereen geldt, omdat de keuze afhangt van je unieke behoeften en doelstellingen. WordPress is bijvoorbeeld populair vanwege zijn gebruiksgemak en uitgebreide ecosysteem van plug-ins en thema’s, maar andere CMS-systemen kunnen beter geschikt zijn voor specifieke situaties. Het beste CMS is degene die het beste past bij je project, budget en technische vaardigheden.

Is WordPress een CMS-systeem?

Ja, WordPress is een van de meest populaire en wijdverspreide CMS-systemen ter wereld.

Het is een open-source CMS dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor blogs, maar nu wordt gebruikt voor allerlei soorten websites, van eenvoudige blogs tot complexe e-commerce platforms.

WordPress is bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, aanpasbaarheid en uitgebreide bibliotheek van thema’s en plug-ins, waardoor het een veelgebruikte keuze is voor zowel beginners als ervaren webontwikkelaars.

Moet ik technische kennis hebben om een CMS te gebruiken?

Ja en nee. De meeste CMS-systemen zijn ontworpen om door gebruikers zonder technische achtergrond te worden gebruikt. Ze bieden vaak visuele editors en sjablonen. Meestal is er wel enige leercurve.

Wil je graag maatwerk of wijzigingen doen aan een bepaald thema of functionaliteit dan is technische kennis, of basis kennis, wel bereist. Denk hierbij aan programmeertalen zoals CSS, HTML, PHP en Javascript.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van een CMS?

Veel CMS-systemen, zoals WordPress en Joomla, zijn open source en gratis te gebruiken. Er kunnen echter kosten zijn voor hosting, thema’s of plug-ins.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen