fbpx

Style Guides: Het Kompas voor Jouw Websiteontwerp

03/08/2023

Elk project, of het nu gaat om het bouwen van een wolkenkrabber of het creëren van een meesterwerk op canvas, vereist begeleiding en consistentie.

Voor webdesigners en -ontwikkelaars biedt de ‘Style Guide‘ (of stijlgids) deze essentiële begeleiding.

Maar wat is een style guide precies, en waarom is het zo’n cruciaal instrument voor het succes van je website?

Wat is een Style Guide?

Een style guide is een document, vaak digitaal, dat specifieke richtlijnen geeft over het ontwerp en de merkpresentatie van een website. Je kan het ook bekijken als een merkstijl of huisstijl.

Het behandelt een reeks onderwerpen, waaronder typografie, kleurenpaletten, ruimte, beeldgebruik, knopstijlen, en zelfs de tone of voice van de geschreven content.

Het doel van een style guide is om consistentie te waarborgen in het ontwerp en de presentatie van een merk op een website of zelfs daarbuiten.

Waarom zijn Style Guides Belangrijk?

 1. Consistentie: Dit is het kernvoordeel van elke stijlgids. Websites met consistente ontwerpelementen zijn aantoonbaar gebruiksvriendelijker en zorgen voor een meer professionele uitstraling. Consistentie helpt ook bij het opbouwen van merkherkenning onder je doelgroep.
 2. Efficiëntie: Als er ooit wijzigingen of uitbreidingen nodig zijn, biedt een style guide een snel referentiepunt. Dit voorkomt giswerk en maakt het proces van het toevoegen van nieuwe pagina’s of elementen sneller en eenvoudiger.
 3. Samenwerking: Bij het werken met een team, vooral als nieuwe leden worden toegevoegd of externe freelancers worden ingeschakeld, biedt een style guide een onbetwistbare bron van waarheid over hoe dingen moeten worden gedaan. Dit voorkomt misverstanden en inconsistenties die kunnen ontstaan door individuele interpretaties.
 4. Uniformiteit over Verschillende Platforms: Voor merken die zich uitstrekken over meerdere platforms (zoals mobiele apps, printmedia, of sociale media), helpt een stijlgids om een uniforme merkbeleving te garanderen, ongeacht waar je publiek interactie heeft met jouw merk.
 5. Professionaliteit: Een grondige style guide toont toewijding aan kwaliteit en professionaliteit. Dit niet alleen in het ontwerp, maar ook in de manier waarop het merk zichzelf presenteert en met zijn publiek communiceert.

Hoe Implementeer je een Style Guide voor Jouw Website?

Begin met de kernaspecten van jouw merkidentiteit:

 • Kleurenpalet: Noteer specifieke kleurcodes voor primaire en secundaire kleuren.
 • Typografie: Definieer welke lettertypen, gewichten en stijlen waar moeten worden gebruikt.
 • Ruimtelijke Regelgeving: Bied richtlijnen over marges, padding, en algemene ruimtelijke regels.
 • Beeldgebruik: Geef aan welke soorten afbeeldingen passen bij jouw merk en hoe ze moeten worden gepresenteerd.
 • Interactieve Elementen: Bied stijlinstructies voor knoppen, sliders, formulieren, en andere interactieve elementen.
 • Tone of Voice: Dit is vooral belangrijk voor de geschreven content; definieer de stem van jouw merk en geef voorbeelden.

Conclusie

Een style guide is meer dan alleen een ‘mooi-te-hebben’ tool; het is een essentieel document dat de kwaliteit en consistentie van jouw website waarborgt.

Als je wilt dat jouw website professionaliteit uitstraalt, de herkenbaarheid van je merk vergroot en je ontwerpteam efficiënter laat werken, dan is een goed gedefinieerde style guide de sleutel.

Klik hier om een overzicht en uitleg te krijgen van alle gerelateerde webdesign-termen.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen