fbpx

Breakpoints: Naadloze Overgangen voor Elk Apparaat

01/08/2023

In de hedendaagse digitale wereld is het internet niet meer beperkt tot desktopcomputers.

Mensen gebruiken een breed scala aan apparaten, van smartphones en tablets tot laptops en grote monitoren, om websites te bezoeken.

Het is dan ook essentieel dat websites er goed uitzien en functioneren op elk van deze apparaten. Dit is waar ‘breakpoints’ in webdesign om de hoek komen kijken.

Wat zijn Breakpoints?

Breakpoints zijn vooraf gedefinieerde schermbreedtes (of -hoogtes) waarop de lay-out van een website verandert om een optimale gebruikerservaring te bieden.

In essentie vertellen ze een website hoe het moet reageren en zich opnieuw moet organiseren op basis van de grootte van het apparaat dat wordt gebruikt.

Dit is een kernaspect van responsief webdesign.

Waarom zijn Breakpoints Belangrijk voor Jouw Website?

 1. Optimale Gebruikerservaring: Mensen verwachten een naadloze surfervaring, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Breakpoints zorgen ervoor dat tekst leesbaar is, knoppen klikbaar zijn en afbeeldingen correct worden weergegeven op alle schermformaten.
 2. Beter Bereik en Toegankelijkheid: Aangezien een groot deel van het internetverkeer nu afkomstig is van mobiele apparaten, zorgen breakpoints ervoor dat je een breder publiek bereikt en dat jouw website toegankelijk is voor iedereen.
 3. SEO Voordelen: Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan mobielvriendelijke websites. Een goed geïmplementeerd responsief design met effectieve breakpoints kan helpen bij het verbeteren van de zoekmachine ranking.
 4. Kosten- en Tijdefficiëntie: In plaats van afzonderlijke websites te ontwerpen voor elk apparaat, stelt responsief design met breakpoints je in staat om één site te hebben die zich aanpast aan verschillende schermgroottes. Dit bespaart tijd en middelen op de lange termijn.

Hoe Kies Je de Juiste Breakpoints?

Er zijn geen vaste regels voor het kiezen van breakpoints, omdat deze afhankelijk zijn van de content en het design van de website. Echter, enkele veelgebruikte breakpoints zijn:

 • Mobiele portretmodus: minder dan 600px
 • Mobiele landschapsmodus: 600px tot 900px
 • Tablet: 600px tot 1200px
 • Desktop: meer dan 1200px

Bij het kiezen van breakpoints is het nuttig om rekening te houden met populaire apparaten en schermresoluties, maar het is ook belangrijk om zich te concentreren op de content.

Een goede benadering is het “mobile-first” design, waarbij eerst voor mobiele apparaten wordt ontworpen en vervolgens breakpoints worden toegevoegd naarmate het scherm groter wordt.

Belangrijke Overwegingen bij het Gebruik van Breakpoints

 1. Testen, Testen, Testen: Zorg ervoor dat je regelmatig test hoe je website eruitziet en functioneert op verschillende apparaten en schermformaten.
 2. Vermijd Overcomplicatie: Te veel breakpoints kunnen het design en de ontwikkeling compliceren. Kies alleen de noodzakelijke breakpoints die de gebruikerservaring verbeteren.
 3. Content is Koning: Zorg ervoor dat de inhoud van je website centraal staat bij elke beslissing over breakpoints. De lay-out moet de content ondersteunen, niet andersom.

Conclusie

Breakpoints zijn een essentieel instrument in de toolkit van elke webdesigner en -ontwikkelaar.

Ze stellen ons in staat om websites te bouwen die even functioneel als flexibel zijn, en die bezoekers een optimale ervaring bieden, ongeacht hoe ze toegang krijgen tot het internet.

Door te investeren in effectief responsief design, zorg je ervoor dat jouw website klaar is voor de moderne, multi-device wereld.

Klik hier om een overzicht en uitleg te krijgen van alle gerelateerde webdesign-termen.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen