fbpx

Ankertekst: De Stille Stuurman van het Digitale Web

07/08/2023

In de eindeloze oceaan van het internet fungeren links als navigatietools die ons van de ene digitale bestemming naar de andere leiden.

Middenin deze navigatie bevindt zich de vaak over het hoofd geziene, maar cruciale component: de ankertekst.

Dit bescheiden stukje tekst heeft de macht om de betekenis en waarde van een link te definiëren en speelt een vitale rol in zowel zoekmachineoptimalisatie als online gebruiksvriendelijkheid.

Wat is Ankertekst?

Simpel gezegd is ankertekst de zichtbare en klikbare tekst van een hyperlink op een webpagina. In de achterliggende HTML-code zou het er ongeveer zo uitzien: <a href="https://voorbeeld.nl">Dit is de ankertekst</a>.

Deze tekst fungeert als een label dat de lezer informeert over de inhoud van de gelinkte pagina.

Het Belang van Ankertekst:

 1. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Zoekmachines, zoals Google, gebruiken ankerteksten als een indicator voor de relevantie en het onderwerp van de gelinkte pagina. Een relevante ankertekst kan de SEO-waarde van de gelinkte pagina verhogen.
 2. Gebruikerservaring: Een beschrijvende ankertekst helpt gebruikers te beslissen of ze een link willen volgen of niet. Het biedt context en zekerheid over wat ze kunnen verwachten na het klikken.
 3. Navigatie: Ankerteksten sturen gebruikers effectief naar gerelateerde inhoud, waardoor ze langer op een website blijven en meer betrokken raken.

Types Ankerteksten:

 1. Exacte Match: De ankertekst komt exact overeen met een trefwoord of zoekterm, zoals “fietsen in Amsterdam”.
 2. Gedeeltelijke Match: Bevat het trefwoord, maar is uitgebreider, bijvoorbeeld “gids voor fietsen in Amsterdam”.
 3. Generiek: Veelgebruikte termen zoals “klik hier” of “lees verder”.
 4. Merknaam: Als de ankertekst de naam van een merk of bedrijf is, zoals “Apple” of “Albert Heijn”.
 5. Naakte URL: Hier is de URL zelf de ankertekst, zoals “https://voorbeeld.nl“.

Aanbevolen Praktijken voor Ankerteksten:

 1. Diversiteit: Relying too much on one type of anchor text, especially exact match, can appear spammy to search engines. A diverse profile is healthier.
 2. Relevantie: De ankertekst moet altijd relevant zijn voor de content van de gelinkte pagina. Misleidende ankerteksten kunnen gebruikers frustreren en de geloofwaardigheid van een site schaden.
 3. Natuurlijkheid: Hoewel het verleidelijk kan zijn om elke ankertekst te optimaliseren voor SEO, moeten ze natuurlijk en leesbaar blijven voor menselijke gebruikers.

Conclusie:

De subtiele kunst van het kiezen van de juiste ankertekst is een essentiële vaardigheid in de wereld van digitaal marketing en contentcreatie.

Terwijl het web blijft groeien en evolueren, blijft de bescheiden ankertekst een constante en cruciale factor in hoe we navigeren, begrijpen en waarde toekennen in de digitale wereld.

Net zoals een goede kapitein zijn schip veilig door de wateren stuurt, gidst een goed gekozen ankertekst gebruikers effectief door de uitgestrekte zee van online informatie.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Samen je project bespreken? Steeds Vrijblijvend.
 

Gerelateerde artikelen